Σπανακοτυρόπιτα ή χορτόπιτα



Μια συνταγή της κυρίας Maria Xatzhstamatioy για ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ Ή ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπανακοτυρόπιτα ή χορτόπιτα

Για τη ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ 
100 γραμμάρια ελαιόλαδο, 
1 κ.γ. ζάχαρη
1,1/2 κ.γ αλάτι 
20 γραμμάρια ξύδι λευκό

Για τη γέμιση
1/2 κιλό σπανάκι η χόρτα
καυκαλήθρες, παπαρούνες, λάπαθα, μυρώνια, περδικοπατήματα κ.α.
2 κρεμμυδάκια πράσινα, 
2 πράσα, το λευκό μέρος

Μαραίνουμε πρώτα τα χόρτα, τα σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Μαραίνουμε με λάδι τα κρεμμυδάκια και τα πράσα αφού τα έχουμε κόψει μικρά κομμάτια.
Ενσωματώνουμε σε αυτά τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κάτσουν τα αρώματα και να κρυώσουν.
Ανοίγουμε φύλλα τέσσερα, δυο πάνω και δύο κάτω.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο δύο φύλλα το καθένα χωριστά και τα απλώνουμε στο ταψί. 
Βάζουμε τη γέμιση, κλείνουμε με τα άλλα δύο αφού τα έχουμε ραντίσει και αυτά με ελαιόλαδο.
Κόβουμε την πίτα μας και την ψήνουμε για 3/4 με μια ώρα.
Ανοίγουμε 2 φορές το φούρνο μας να φύγει η υγρασία.
Έτοιμη!
Συνταγή για το φύλο του Άκη.