Κανελλάτο - Βουτυράτο κέικ ταψιού τύπου "μπούλαρ"



Μια συνταγή της κυρίας Λίζας Σαραντίδου-Πασιαλή για KΑΝΕΛΛΑΤΟ - ΒΟΥΤΥΡΑΤΟ ΚΕΪΚ ΤΑΨΙΟΥ ΤΥΠΟΥ «ΜΠΟΥΛΑΡ» από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κανελλάτο - Βουτυράτο κέικ ταψιού τύπου "μπούλαρ"

Μοσχοβόλησε το σπίτι κανέλλα και βούτυρο.
Ένα κέικ ταψιού αφρός, με πλούσια υλικά. 
Γίνεται καλύτερο όσο στέκεται.
Ήθελα να φτιάξω τα κλασσικά σουηδικά μπούλαρ (ψωμάκια) κανέλλας (Kanelbullar) αλλά βαρέθηκα τη διαδικασία.
Αυτό το κέικ έχει όλα τα υλικά τους και καθόλου από τον κόπο τους.
Η συνταγή είναι σουηδική και η δόση είναι για ταψί 35Χ26Χ5 (εσωτερικές διαστάσεις) ή για μεγάλη φόρμα κέικ:

Μίγμα
350 γρ βούτυρο μαλακό
500 ml ζάχαρη (σε γραμμάρια είναι 440 )
900 ml αλεύρι (σε γραμμάρια είναι 500 )
4 κ.γ. μπέικινγκ
4 αυγά
600 ml ξινόγαλα
4 σωληνάκια βανίλιας ή 4 κ.γ βανιλέτα
1/3 κ.γ. αλάτι

Γέμιση
180 ml ζάχαρη
3 κ.σ. κανέλλα

Για το τελείωμα
100 γρ βούτυρο κρύο σε κυβάκια
Ετοιμάζουμε τη γέμιση αναμιγνύοντας ζάχαρη και κανέλλα. 
Βάζουμε σε ένα μπολάκι τα 2/3 της γέμισης και σε ένα άλλο το 1/3.
Ανακατεύουμε στο αλεύρι μπέικιν, αλάτι, βανίλια .
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς αντιστάσεις.
Σε μίξερ χτυπάμε 10 λεπτά να αφρατέψουν πολύ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι σταδιακά με το ξινόγαλα. 
Ντύνουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί (ή βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα).
Στρώνουμε το μισό μίγμα και σκορπάμε πάνω του σε παχύ στρώμα τα 2/3 της γέμισης .
Καλύπτουμε με το υπόλοιπο μίγμα και ρίχνουμε πάνω του το υπόλοιπο 1/3 της γέμισης. 
Σκορπάμε στην επιφάνειά του τα κυβάκια βουτύρου.
Ψήνουμε περίπου 40-45 λεπτά. 
Κάνουμε το τεστ της βελόνας. 
Σε φόρμα κέικ θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.