Μοσχαράκι στιφάδο



Μια συνταγή της κυρίας Litsa Kokkoni για ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΙΦΑΔΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μοσχαράκι στιφάδο

ΥΛΙΚΑ
1.200 γραμμάρια μοσχαράκι από σπάλα
2 κιλά κρεμμύδια μικρά
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1ποτηρακι του κρασιού κόκκινο κρασί
4 ντομάτες τριμμενες στον τρίφτη
1 κουταλιά πελτέ
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλυτζανακι ξύδι
1 κομματάκι από ξύλο κανέλας
4 - 5 γαρυφαλακια
6 - 7 κόκκους μπαχαρι
3 φύλλα δάφνης
1 κλωναρακι δενδρολίβανο
Αλάτι και πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια τα πλένουμε και τα τρυπάμε με το πιρούνι σε δύο μεριές, τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το τηγάνι με λίγο λάδι να σοταριστούν ελαφρώς.
Σε κατσαρόλα που να μπαίνει στο φούρνο σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές, ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να μαραθεί, τον πελτέ να ψηθεί για ένα λεπτό ανακατεύοντας, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τα κρεμμύδια και όλα τα υλικά εκτός το αλάτι, κλείνουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε δυνατή θερμοκρασία για μισή ώρα και μετά χαμηλώνουμε στους 200-210 βαθμούς Κελσίου.
Στην μια ώρα του ψησίματος αφού έχει μαλακώσει το κρέας ρίχνουμε το αλάτι και δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται να προσθέσουμε περισσότερο καθώς και ξύδι.
Το αφήνουμε να ψηθεί καλά και να μελώσει η σαλτσούλα του, εάν δούμε ότι έχει πολλά υγρά δυναμώνουμε την θερμοκρασία όταν ρίχνουμε το αλάτι και βγάζουμε το καπάκι της κατσαρόλας.
Νερό δεν βάζουμε καθόλου γιατί κατεβάζουν τα κρεμμύδια και οι ντομάτες υγρά και αφού ψήνεται στον φούρνο δεν εξατμίζονται.