Συκώτι από αρνάκι γάλακτος στο τηγάνι με θεϊκή σάλτσα και υπέροχες πατάτες στο φούρνο



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΣΥΚΩΤΙ ΑΠΟ ΑΡΝΑΚΙ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΘΕΪΚΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Συκώτι από αρνάκι γάλακτος στο τηγάνι με θεϊκή σάλτσα και υπέροχες πατάτες στο φούρνο

Υλικά
2 συκώτια από αρνάκι γάλακτος
2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ λίτρο γάλα για το μαρινάρισμα
αλάτι, πιπέρι,
Για τη σάλτσα
2 κ.σ βούτυρο, 
μισό ποτυράκι κρασί

Εκτέλεση
Βάζουμε το συκώτι σε ένα μπολ με γάλα και το αφήνουμε για μισή ώρα στο ψυγείο.
Το βγάζουμε , το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνα και το αφήνουμε στεγνό για λίγα λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. 
Βγάζουμε την πέτσα που έχει.
Προσθέτουμε σε κάθε πλευρά λίγη καπνιστή πάπρικα αν θέλουμε, πασπαλίζοντάς την ομοιόμορφα.
Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σε 3 λεπτά, αφού ζεσταθεί ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει το λάδι τοποθετούμε μέσα τις φέτες του συκωτιού.
Γυρίζουμε με λαβίδα (όχι με πιρούνι που θα τις τρυπήσει) τις φέτες του συκωτιού ανά 1 λεπτό στην αρχή και μετά το πρώτο γύρισμα χαμηλώνουμε τη φωτιά στη μέση προς χαμηλό για να μην μαυρίσει πολύ η εξωτερική επιφάνεια. 
Το ιδανικό από εδώ και πέρα είναι να γυρίζουμε τις φέτες ανά 30”. 
Έτσι και δεν μαυρίζει υπερβολικά το εξωτερικό από υψηλές θερμοκρασίες και η θερμότητα περνά προς το κέντρο πιο ομοιογενώς και από τις δύο πλευρές της φέτας του συκωτιού.
Το συκώτι για να είναι έτοιμο, δεν θα χρειαστεί πάνω από 4 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. 
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ηρεμήσει για 4 - 6 λεπτά πριν το κόψουμε. 
Αν κόψουμε το συκώτι πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανάπαυσης, θα φύγουν πολλά υγρά και αίμα. Αν όμως το αφήσουμε όπως λέμε, αυτά τα υγρά θα μείνουν μέσα στη κάθε μπουκιά, κάνοντάς την ζουμερή και γευστική και επιπλέον θα χυθεί ελάχιστο αίμα στο ξύλο κοπής.
Το τελευταίο μέρος της διαδικασίας είναι το κόψιμο σε λεπτές φέτες με καλό μαχαίρι. Αμέσως μετά ρίχνουμε χοντρό αλάτι και πιπέρι.
 
Για τη σάλτσα
Στο τηγάνι που ψήσαμε το συκώτι ρίχνουμε το κρασί, λίγο ζεστό ζωμό ή νερό και το βούτυρο και σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. 
Περιχύνουμε με την σάλτσα τις φέτες.
Σερβίρουμε με μία σαλάτα από καρότο απλό (τριμμένο με ελάχιστο ελαιόλαδο, μπόλικο χυμό λεμόνι, αλάτι και πιπέρι) και πατάτες που φτιάχνουμε ως εξής: τις μισοβράζουμε, πασπαλίζουμε με τριμμένο πεκορίνο, θυμάρι φρέσκο και δεντρολίβανο και τις ψήνουμε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ψηθούν με και να πάρουν ωραίο χρώμα.