
Μια εύκολη τούρτα σοκολατίνα για να φτιάξετε σε γενέθλια, γιορτές ακόμα και χωρίς λόγο! Αν τη δοκιμάσετε δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες.
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 5 αυγά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 130 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. κακάο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 ml νερό
- 40 ml κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτας
(συνταγή βασισμένη στην κρέμα σοκολάτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)- 4 κουτ. σούπας κακάο
- 4 κουτ. σούπας βραστό νερό
- 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 600 ml κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
- 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη τύπου Βιτάμ)
Εκτέλεση
Παντεσπάνι
- Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για αρκετά λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσει το μείγμα.
- Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν.
- Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Βάζουμε λαδόκολλα σε τσέρκι ή ταψί 28 εκ., ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσους δίσκους.
Σιρόπι
- Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα σοκολάτας
- Διαλύουμε το κακάο στο καυτό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
- Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σταδιακά στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Προσθέτουμε το μείγμα του κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Ρίχνουμε την πρέζα αλατιού.
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή (όχι πολύ σφιχτή σαντιγί).
- Ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.
Γλάσο
- Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (χωρίς να βράσει) και την ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Συναρμολόγηση
- Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού σε πιατέλα ή βάση.
- Τον βρέχουμε με το 1/3 από το σιρόπι.
- Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας.
- Επαναλαμβάνουμε με τον δεύτερο και τον τρίτο δίσκο, βρέχοντας και γεμίζοντας με την υπόλοιπη κρέμα.
- Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με λίγη από την κρέμα (αν περισσεύει) και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να σταθεροποιηθεί.
- Περιχύνουμε με το γλάσο και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Παρατηρήσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:
Η τούρτα φτιάχνεται και από την προηγούμενη μέρα – είναι ακόμη πιο νόστιμη αφού τραβήξει.Το κονιάκ μπορεί να παραλειφθεί ή να αντικατασταθεί με άλλο λικέρ ή άρωμα βανίλιας.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou