Τούρτα σοκολατίνα με αφράτο παντεσπάνι και σοκολατένια κρέμα

Κομμάτι τούρτας σοκολατίνας με λαχταριστή σοκολατένια κρέμα και γυαλιστερό γλάσο

Μια εύκολη τούρτα σοκολατίνα για να φτιάξετε σε γενέθλια, γιορτές ακόμα και χωρίς λόγο! Αν τη δοκιμάσετε δεν θα επιστρέψετε ποτέ στις έτοιμες.


Υλικά 

Για το παντεσπάνι

  • 5 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 130 γρ. αλεύρι
  • 40 γρ. κακάο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • 40 ml κονιάκ (προαιρετικά)

Για την κρέμα σοκολάτας

(συνταγή βασισμένη στην κρέμα σοκολάτας της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)
  • 4 κουτ. σούπας κακάο
  • 4 κουτ. σούπας βραστό νερό
  • 400 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 180 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη τύπου Βιτάμ)


Εκτέλεση

Παντεσπάνι

  1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για αρκετά λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν πολύ καλά και να ασπρίσει το μείγμα.
  2. Σταματάμε το μίξερ και κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν.
  3. Ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  4. Βάζουμε λαδόκολλα σε τσέρκι ή ταψί 28 εκ., ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C στις αντιστάσεις, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 30 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσους δίσκους.

Σιρόπι

  1. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
  2. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το κονιάκ. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα σοκολάτας

  1. Διαλύουμε το κακάο στο καυτό νερό και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή σταδιακά στο φούρνο μικροκυμάτων.
  3. Προσθέτουμε το μείγμα του κακάο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  4. Ρίχνουμε την πρέζα αλατιού.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρρευστη μορφή (όχι πολύ σφιχτή σαντιγί).
  6. Ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα μέσα στο σοκολατένιο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μαρίζ.

Γλάσο

  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος (χωρίς να βράσει) και την ρίχνουμε πάνω στην ψιλοκομμένη κουβερτούρα.
  2. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία η σοκολάτα.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε ξανά. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Συναρμολόγηση

  1. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού σε πιατέλα ή βάση.
  2. Τον βρέχουμε με το 1/3 από το σιρόπι.
  3. Απλώνουμε το 1/3 της κρέμας.
  4. Επαναλαμβάνουμε με τον δεύτερο και τον τρίτο δίσκο, βρέχοντας και γεμίζοντας με την υπόλοιπη κρέμα.
  5. Καλύπτουμε την τούρτα περιμετρικά με λίγη από την κρέμα (αν περισσεύει) και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες να σταθεροποιηθεί.
  6. Περιχύνουμε με το γλάσο και αφήνουμε ξανά στο ψυγείο για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.


Παρατηρήσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ:

Η τούρτα φτιάχνεται και από την προηγούμενη μέρα – είναι ακόμη πιο νόστιμη αφού τραβήξει.
Το κονιάκ μπορεί να παραλειφθεί ή να αντικατασταθεί με άλλο λικέρ ή άρωμα βανίλιας.



Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou