Παξιμαδάκια



Μια συνταγή της κυρίας Anna Lampropouloy για ΠΑΞΙΜΑΔΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)


Παξιμαδάκια 

ΥΛΙΚΑ
500 γρ. λάδι, εγώ έβαλα 250γρ.ελαιολαδο και 250 ηλιέλαιο
300 - 320 γρ. ζάχαρη
125 γρ. πορτοκαλάδα
62 γρ. ρακί
62 γρ. κανελόζουμο (Σε ένα μπρίκι βάζουμε νεράκι και ένα ξύλο κανέλα να βράσουν. Μετά το βρασμό το αφήνουμε να κρυώσει)
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
5 γρ. αμμωνία
5 γρ. κανέλα σε σκόνη
3 γρ. γαρύφαλλο σε σκόνη
100 - 150 γρ. σταφίδες
(Εγώ εκτός συνταγής έβαλα 100γρ χονδρό κομμένα αμύγδαλα
1100 - 1200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι με τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε να λιώσουμε την ζάχαρη.
Ρίχνουμε τα αρωματικά, τη ρακή το κανελόζουμο, το μπέικιν πάουντερ το ανακατεύουμε μέσα στο αλεύρι.
Στο ποτήρι που έχουμε την πορτοκαλάδα αδειάζουμε την αμμωνία.
Επειδή αφρίζει το έχουμε πάνω από το σκεύος που έχουμε τα υπόλοιπα υλικά τέλος ρίχνουμε τις σταφίδες και το αλεύρι.
Και τα αμύγδαλα αν θέλετε.
Τα ανακατεύουμε όχι πολύ ίσα - ίσα να ενώσουν τα υλικά μεταξύ τους.
(ΔΕΝ τα δουλεύουμε πολύ γιατί θα μας βγάλει τα λάδια. Κάτι σαν τα μελομακάρονα).
Σε ένα ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και παίρνουμε μέρος της ζύμης και σχηματίζουμε μπαστούνια. ΟΧΙ πολύ φαρδιά γιατί η ζύμη απλώνει.
Αφού τα βάλουμε στο ταψί τα χαράζουμε ΟΧΙ μέχρι κάτω, σε φέτες, και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε αέρα για 30'.
Μετά τα 30' τα βγάζουμε και τα χωρίζουμε εκεί που είχαμε κάνει τις μερίδες .
Τα γυρίζουμε στο πλάι και τα βάζουμε ξανά στο φούρνο και τα ξανά φουρνίζουμε για άλλα 15'.
Όταν πάρουν ωραίο χρυσόξανθο χρώμα τα βγάζουμε από το φούρνο.
Δεν τα βγάζουμε από το ταψί όσο είναι ζεστά για τι θα σπάσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς.
Η συνταγή είναι της κ. Βαγγελιώς Κασσαπακη.