Νηστίσιμη μουστόπιτα χωρίς ζάχαρη



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΟΥΣΤΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμη μουστόπιτα χωρίς ζάχαρη

Στην ουσία πρόκειται για ένα υπέροχο νηστίσιμο αφράτο κέικ με πετιμέζι......που θα σας εντυπωσιάσει με την μεστή και πλούσια γεύση του!!!!

Υλικά
1 κούπα πετιμέζι (250ml)
1 κούπα χυμό (250 ml) πορτοκαλιού
140 ml λάδι ελαφρύ
2 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ κοφτό μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ γαρύφαλλο ( στη μύτη του κουταλιού)
1/2 σφηνάκι κονιάκ
3/4 κούπας σταφίδα μαύρη
1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ σόδα
1 αλεύρι Φαρινάπ 500 γρ. κοσκινισμένο
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Σε μια μπασίνα βάζω το πετιμέζι, το χυμό πορτοκαλιού( κρατάω λίγο για να διαλύσω τη σόδα) , το λάδι, το κονιάκ, τα κανελογαρύφαλλα και ανακατεύω καλά με σύρμα.
Διαλύω τη σόδα στο χυμό που κράτησα προσθέτω στο μείγμα μου και ανακατεύω.
Αλευρώνω ελαφρώς τις σταφίδες και τις αφήνω στην άκρη.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτω λίγο λίγο στο υγρό μίγμα ανακατεύοντας.
Τέλος ενσωματώνω και τις σταφίδες ανακατεύοντας απαλά.
Λαδώνω ένα ταψάκι 28 εκ. και στρώνω στον πάτο του ταψιού μια λαδόκολλα ίσα με την περίμετρο του.
Γυρίζω το μίγμα στο ταψί και το στρώνω με ένα κουτάλι.
Πασπαλίζω με σουσάμι και ψήνω την πίτα μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στο αερόθερμο για 50 λεπτά περίπου.
Ελέγχω με ένα μαχαιράκι την πίτα μου.
Αφήνω 15 λεπτά να σταθεί και ξεφορμάρω.