Πασχαλινά κουλουράκια βουτύρου (χωρίς αμμωνία)



ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ (ΧΩΡΙΣ ΑΜΜΩΝΙΑ)

Τραγανά και πεντανόστιμα κουλουράκια χωρίς αμμωνία!
Τα έφτιαξα πρώτη φορά και πραγματικά τα λάτρεψα. 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 6 γρ. baking powder
  • 200 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ. άχνη ζάχαρη (προσωπικά θα ήθελα να είναι πιο γλυκά, αν και τρώγονται ευχάριστα και έτσι)
  • 50 γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 90 γρ. αυγά (τα χτυπάμε για να μετρήσουμε)
  • 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 4 γρ. αλάτι
  • 1 αυγό για επάλειψη


Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν και να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη ζύμη.
  2. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μπολ, την τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα στο ψυγείο.
  3. Ζυγίζουμε μπαλάκια 30 γρ. και τα πλάθουμε σε «μακαρόνι» πάχους 1,5 εκ. και μήκους 22 εκ.
  4. Πλάθουμε σε σχήμα πλεξούδας ή σε ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με απόσταση 2 εκ. το ένα από το άλλο. 
  5. Τα αλείφουμε καλά με το αυγό.
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 25 λεπτά περίπου.
  7. To σχήμα το έχω δώσει με το Roll Press της tupperware, το αγαπώ ιδιαιτέρως αυτό το σχήμα.

Credits:

Γιάννης Λουκάκος (συνταγή)
Instasuntages (εκτέλεση)