Αρνάκι με ρύζι στο φούρνο



Μια συνταγή της κυρίας Pellumbesha Lumi για ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Αρνάκι με ρύζι στο φούρνο

1,5 κιλό αρνί σε μερίδες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
3 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο δυόσμο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
λίγο κουρκουμά
χυμό ενός λεμονιού

Ξεπλένουμε το αρνάκι με κρύο νερό και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Τοποθετούμε το αρνί σε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε ξαφρίζοντας και βράζοντας μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά (να κόβεται με το πιρούνι).
Κατόπιν το στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί. 
Σοτάρουμε για 5 περίπου λεπτά, στο μισό λάδι, τα κρεμμυδάκια μαζί το ρύζι και για ακόμα 5 λεπτά με λίγο από το ζουμί του αρνιού. 
Στη συνέχεια σε ένα ταψί τοποθετούμε το ρύζι και από πάνω τα κομμάτια από το κρέας. 
Χτυπάμε το χυμό λεμονιού με λάδι, αλάτι, μαύρο πιπέρι και το ζουμί που κρατήσαμε και περιχύνουμε το αρνάκι. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. 
Το πρώτο μισάωρο καλύπτουμε το ταψί για να φουσκώσει σωστά το ρύζι και να μη καεί το αρνάκι από πάνω, 
Μετά αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώσπου να ροδίσει το αρνάκι. 
Αν χρειαστεί το ρυζάκι λίγο νερό, προσθέτουμε χλιαρό. 
Προσέξτε να μη ξεραθεί το φαγητό. 
Το σερβίρουμε με λίγο τριμμένη πιπέρι.