Μια συνταγή της κυρίας Μαριας Παπαχαραλαμπους για ΑΝΕΒΑΤΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ Ή ΑΓΝΟΠΙΤΕΣ από την ομάδα στο Facebook Γλυκά κουταλιού και φαγητά ....πιρουνιού!!
Ανεβατές πιτούλες ή αγνόπιτες
Ελάτε να κεράσουμε ρακή με ανεβατές τυρομπομπίτσες με μέλι ή αλλιώς αγνόπιτες στην Κρήτη.
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
ο χυμός μισού λεμονιού
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο φρέσκια
Αλεύρι όσο πάρει για ζυμάρι μαλακό, όπως της πίτσας, να κολλάει ελαφρώς στα χέρια (400 - 500 γρ.)
Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και αφήνετε να ανεβεί το ζυμάρι.
Μετά κάνετε πιτάκια στο χέρι, γεμίζετε με ξινομυζήθρα η φέτα, κλείνετε σαν πουγκί και μετά το πατάτε και αφήνετε να ανέβουν ξανά.
Τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι μεν, αλλά όχι στο τέρμα, για να ψηθούν κι από μέσα οι πιτούλες.
Ή δόση αυτή μου έβγαλε 20 τεμάχια.
Φωτο της κυρίας Μαρίας Αρχοντάκη που δοκίμασε
τη συνταγή