
ΑΝΕΒΑΤΕΣ ΠΙΤΟΥΛΕΣ Ή ΑΓΝΟΠΙΤΕΣ
Ελάτε να κεράσουμε ρακή με ανεβατές τυρομπομπίτσες με μέλι ή αλλιώς αγνόπιτες στην Κρήτη.
Υλικά (για 20 τεμάχια)
- 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
- 1/2 ποτήρι χλιαρό γάλα
- 1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- ο χυμός μισού λεμονιού
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 1 κύβο φρέσκια
- Αλεύρι όσο πάρει για ζυμάρι μαλακό, όπως της πίτσας, να κολλάει ελαφρώς στα χέρια (400 - 500 γρ.)
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά και αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, ανοίγουμε σε πιτάκια με το χέρι, γεμίζουμε με ξινομυζήθρα ή φέτα, κλείνουμε σαν πουγκί και μετά το πατάμε.
- Αφήνουμε στην άκρη να "ανέβουν" ξανά.
- Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μεν, αλλά όχι στο τέρμα, για να ψηθούν κι από μέσα οι πιτούλες.


![]() |
📷 Μαρία Αρχοντάκη |
Δημιουργός συνταγής: Μαρια Παπαχαραλαμπους
