Πάστα ταψιού σοκολατίνα



Μια συνταγή της κυρίας Φωτεινής Παρασκευοπουλου για ΠΑΣΤΑ ΤΑΨΙΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)


Πάστα ταψιού σοκολατίνα

Η γεύση της μοιάζει με την πάστα ποντικάκι!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
6 αυγά
4 κουτ. σούπας ζάχαρη (κοφτές)
6 κουτ. σούπας αλεύρι
4 κουτ. σούπας κακάο
4 κουτ. σούπας σπορέλαιο
1 βανίλια
2 κ.γ μπέικιν

Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
2 κούπες νερό
1 βανίλια
3 κ.σ κονιάκ
1 κ.γ χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάω τα αυγα με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3 - 4 λεπτά.
Ρίχνω και τη βανίλια.
Προσθέτω το αλεύρι που το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν, χτυπάω στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο - λίγο και το σπορέλαιο.
Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μίγμα των αυγων με σπάτουλα, ακόμα καλύτερα, για να μη χάσουμε πολύ ογκο από το φούσκωμά τους.
Αδειάζω το μίγμα σε ταψί βαθύ βουτυρωμένο 25Χ35 ή 27Χ37 περίπου και ψήνω στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις για 10 - 12 λεπτά ή μέχρι να το δοκιμάσω με οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή.
Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι 2 - 3 λεπτά μόνο, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ (άν βάλω) και τη βανίλια.
Περιχύνω με το καυτό σιρόπι, το καυτό γλυκό.
Αφήνω να κρυώσει.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
2 κονσέρβες μόρφατ φυτική σαντιγί (κρύες από το ψυγείο)
1 κουτάκι ζαχαρούχο (397 - 400 γρ.)
1 βανίλια
150 γρ. κουβερτούρα λιωμένη και κρύα
2 κ.σ μερέντα (προαιρετικά)

Χτυπάω τα μορφατ να γίνουν σαντιγι, προσθέτω το ζαχαρουχο, τη βανιλια και την σοκολάτα.
Αν θέλετε βάλτε και τη Μερέντα!
Απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπανι και βάζω στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
250 γρ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
150γρ.γάλα εβαπορέ(αδιάλυτο)
1 κ.σ μέλι ή γλυκόζη-

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ
Βάζω σένα μπολάκι τη σοκολάτα με το γάλα και τα βάζω να λιώσουν στα μικροκύματα.
Προσθέτω και το μελι, ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή.

Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα.
Ξανά ψυγείο 1 - 2 ωρίτσες και έτοιμη η πάστα σοκολατίνα!!!
Γαρνίρω με τρουφα λευκής σοκολάτας!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό, πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα.