Μανιταρόσουπα βελουτέ, Σούπα με παντζάρια βελουτέ και σως γιαουρτιού



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Κασσανδρεια για ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΒΕΛΟΥΤΕ, ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ ΒΕΛΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μανιταρόσουπα βελουτέ, Σούπα με παντζάρια βελουτέ και σως γιαουρτιού

Σήμερα έχει από όλα μανιταρόσουπα βελουτέ με κολοκύθια και μελιτζάνες στο σχαροτήγανο με σως γιαουρτιού και σούπα βελουτέ από παντζάρια.
 
Για την μανιταρόσουπα

1 κιλό διάφορα μανιτάρια
½ κρεμμύδι ξερό τριμμένο
½ ποτήρι λευκό κρασί ξηρό
100 γρ. βούτυρο -βιτάμ
ελαιόλαδο
2 ζωμοί κότας
1½ λίτρο καυτό νερό
3 - 4 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 ml κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί τα μανιτάρια και μετά λιώνουμε τη μισή ποσότητα από αυτά στο μπλέντερ και κόβουμε σε φέτες την άλλη μισή.
Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του βιτάμ και λίγο λάδι, το αφήνουμε να θερμανθεί καλά και σοτάρουμε τις φέτες και τα τρίμματα των μανιταριών και το τριμμένο κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, ανακατεύουμε κατά περιόδους και κλείνουμε με καπάκι έως ότου τα μανιτάρια μαλακώσουν.
Συμπληρώνουμε με το καυτό νερό και ζωμούς κότας, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά. 
Σε ένα ποτήρι ρίχνουμε το αλεύρι, προσθέτουμε 4-6 κουταλιές νερό και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένας αραιός χυλός. 
Ρίχνουμε τον αραιωμένο χυλό στη σούπα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει η σούπα, ανακατεύοντας με ένα σύρμα για να μη μας σβολιάσει.
Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο βιτάμ και ανακατεύουμε για να αποκτήσει η σούπα μας γυαλιστερή υφή, χρώμα και γεύση.

Για τη βελουτέ από παντζάρια 
(είναι η αγαπημένη της μικρής μου)
 
3 μεγάλα παντζάρια χωρίς τα φύλλα
2 μεγάλες πατάτες ή 3 μεσαίες 
2 σκελίδες σκόρδο 
1 μικρό κρεμμύδι
ελαιόλαδο 
μαύρο πιπέρι
αλάτι

Κόβω όλα τα λαχανικά σε μία κατσαρόλα σε κυβάκια και τα σκεπάζω με νερό. 
Αφήνω να βράζουν για 30 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν. 
Πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ και σερβίρω με φρυγανιά

Για τη σως γιαουρτιού
Ανακατεύω στραγγιστό γιαούρτι με άνηθο, σκόρδο, αλάτι, ξύδι και ελαιόλαδο.