Παραδοσιακά Πασχαλινά Χανιώτικα καλιτσούνια



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Παραδοσιακά Πασχαλινά Χανιώτικα καλιτσούνια

Ένα υπέροχο παραδοσιακό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το Πασχαλινό Κρητικό τραπέζι!!

Υλικά για τη γέμιση
500 γρ ξινομυζήθρα
250 γρ ανθότυρο
250 γρ τυρομαλαμα
2 αβγά
4 - 5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το φύλλο
1 γιαουρτάκι κατσικίσιο ή πρόβειο 220 γρ.
3 σφηνάκια ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 κ.γ. αλάτι
1,5 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 αυγό με λίγες σταγόνες νερό για το άλειμμα
Σουσάμι για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Ετοιμάζω το ζυμαράκι.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι μου αρχικά με το σύρμα, προσθέτω το νερό, την τσικουδιά, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύω καλά.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμώνω έως ότου έχω μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
Αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα άλλο μπολ σπάω τα τυριά με το πιρούνι και τρίβω το τυρομαμαλα.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το δυόσμο και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Χωρίζω το ζυμαράκι μου σε 6 μπαλίτσες και ανοίγω φύλλα λεπτά.
Στη συνέχεια κόβω δίσκους με ένα πιατάκι του ελληνικού καφέ ή με ένα κουπ πατ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω μια γενναία κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνω σε φάκελο.
Περνάω όλα τα καλιτσούνια με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι.
Με μια οδοντογλυφίδα πατάω τις τέσσερις γωνίες.
(Σε αυτή τη φάση μπορώ να φυλάξω σε αλουμινένια ταψάκια στην κατάψυξη βάζοντας ενδιάμεσα στα καλιτσούνια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) .
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Ξινομυζήθρα και τυρομαλαμα θα βρείτε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου.
Μπορείτε να παραλείψετε το τυρομαλαμα αν δεν βρείτε (κι εγώ δεν βρίσκω πάντα)!