
Αυτό το σπιτικό ψωμί του τοστ είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χάρη στο αλεύρι ολικής άλεσης, και εξαιρετικά αφράτο. Ιδανικό για υγιεινές και γευστικές επιλογές στο πρωινό ή για σνακ μέσα στην ημέρα.
Υλικά
- 2 ½ κ.γ. ξηρή μαγιά
- 380 γρ. χλιαρό νερό
- 10 γρ. μέλι
- 10 γρ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 340 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 2 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε το μέλι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν πλήρως τα υλικά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι για τσουρέκια, το αλεύρι ολικής άλεσης και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε με τον γάντζο του μίξερ για περίπου 8-10 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λαδώνουμε τη φόρμα του ψωμιού του τοστ και βρέχουμε μια λαδόκολλα, την οποία στραγγίζουμε καλά και στρώνουμε στη φόρμα.
- Ξεφουσκώνουμε ελαφρώς τη ζύμη, τη βάζουμε στη φόρμα και την αφήνουμε να φουσκώσει ξανά για περίπου 40 λεπτά.
- Ψεκάζουμε τη ζύμη με λίγο νερό και κλείνουμε τη φόρμα με το καπάκι της.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 40 λεπτά.
- Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμη 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Ξεφορμάρουμε το ψωμί και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Δημιουργός συνταγής: Alice Chavela