Σπιτικό πρόβειο γιαούρτι



Μια συνταγή της κυρίας Litsa Kokkoni για ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΕΙΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Σπιτικό πρόβειο γιαούρτι

Μου έφεραν αρκετό γάλα και για να μην χαλάσει έπηξα γιαούρτι.

Γάλα πρόβειο
1 με 2 κουταλιές γιαούρτι με την πέτσα για κάθε κιλό γάλα

Εκτέλεση
Σουρώνουμε το γάλα και το βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία ανακατεύοντας να μην μας πιάσει στον πάτο.
Όταν το δούμε να αρχίζει να φουσκώνει το αποσύρουμε από την φωτιά και το ρίχνουμε στο σκεύος που θέλουμε, αφήνουμε να κρυώσει και να κατέβει στους 48 βαθμούς Κελσίου εάν έχουμε θερμόμετρο το μετράμε, εάν δεν έχουμε βάζουμε το μικρό μας δάχτυλο και μετράμε μέχρι το 13, εάν το αντέχουμε σημαίνει ότι έχει φτάσει η θερμοκρασία που πρέπει.
Παίρνουμε μερικές κουταλιές από το γάλα που βράσαμε και το βάζουμε σε ένα μπολάκι, αφαιρούμε την πέτσα από το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν μαγιά, το ρίχνουμε στο μπολάκι με το γάλα ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά και το ρίχνουμε προσεχτικά στο βρασμένο γάλα. 
Το ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο χωρίς να το κουνήσουμε μέχρι να πήξει.
Αφού πήξει το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε.