Κρητικά Λυχναράκια



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Καλλεργη για ΚΡΗΤΙΚΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ εκτελεσμένη από την κυρία Marina Hatzidaki στην ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κρητικά Λυχναράκια

Είναι ένα υπέροχο κέρασμα πολύ νόστιμο που πάει όλες τις ώρες!!

Υλικά για το ζυμάρι
3 πακέτα του μισού κιλού φαρινάπ
250 γραμμάρια μισό μισό βούτυρο με ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
250ml γάλα
4 αυγά
5 βανίλιες

Εκτέλεση
Χωρίζουμε τα αυγά από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά.
Στη συνέχεια ενώνουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και τις βανίλιες και ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ να ενωθούν.
Ρίχνουμε όλο το μείγμα στη λεκάνη με το βούτυρο και αρχίζουμε να προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
Τέλος ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι που έχουμε κοσκινίσει και ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια.
Ίσως να μην το πάρει όλο, εμένα έμειναν γύρω στα 100 γραμμάρια.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί σκεπασμένο καλά με μεμβράνη.

Γέμιση
2 κιλά μυζήθρα ή νωπό ανθότυρο
2 αυγά, το ένα ολόκληρο και το άλλο μόνο τον κρόκο
3 βανίλιες
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
Μιάμιση φλυτζάνα ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
Δυόσμο ψιλοκομμένο προαιρετικά

Κόβουμε τη μυζήθρα σε μικρά κομμάτια, προσθέτουμε όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά να λιώσει και να γίνει σαν μους η μυζήθρα μας.
Στη συνέχεια παίρνουμε ένα κομμάτι ζυμάρι σαν μικρό πορτοκάλι, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε φυλλαράκια μικρά ώστε να κόβουμε δύο έως τρία κομμάτια γύρω στα 10 με 11 εκατοστά το καθένα.
Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, τη βάζουμε στο κέντρο, τη στρώνουμε και παίρνουμε στο χέρι μας το φύλλο το οποίο το έχουμε τοποθετήσει πάνω σε μικρά κομμάτια λαδόκολλας για να το πιάνουμε όμορφα να μη χαλάει το σχήμα του.
Τσιμπάμε γύρω - γύρω με τα δάχτυλα και τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Αραιώνουμε ένα κρόκο με μία κουταλιά νερό και αυγουλώνουμε την επιφάνεια.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 25 λεπτά ανάλογα το φούρνο.