Ανεβατά τυροπιτάκια φούρνου (σαν πιροσκί)



Μια συνταγή της κυρίας Αννας Καλλεργη για ΑΝΕΒΑΤΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΣΑΝ ΠΙΡΟΣΚΙ) από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Ανεβατά τυροπιτάκια φούρνου (σαν πιροσκί)

Αγαπημένα, αφράτα, πεντανόστιμα τυροπιτάκια έφτιαξα για τον απογευματινό μας καφέ και όχι μόνο.
Δοκιμάστε τα και θα με θυμηθείτε!
Το πιο αφράτο ζυμάρι που υπάρχει προσωπικά για μένα και η συνταγή από τη μανούλα μου.

Υλικά:
270 γρ. γάλα χλιαρό
70 γρ. ελαιόλαδο
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
1 μικρή πρέζα αλάτι
1 1/2 κ.σ. ζάχαρη
16 γρ. ξηρή μαγιά
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
Για τη γέμιση:
400 γρ. ανθότυρο φρέσκο καλά στραγγισμένο
1 μικρή πρέζα αλάτι αν χρειάζεται
ζάχαρη όσο επιθυμούμε
κανέλα
1 κρόκο αυγού
 
Τα ανακατεύουμε με πιρούνι, να ενωθούν και να γίνουν σαν μους.
Φυσικά μπορούμε εκτός από αυτή την γέμιση, εναλλακτικά να βάλουμε στο ζυμάρι τυρί, γαλοπούλα ή ζαμπόν ή λουκανικάκια.
Σε λεκάνη βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά καλά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αυγό (χτυπημένο),το αλάτι και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι διπλώνοντας απαλά.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα αλεύρι, αν κολλάει πολύ το ζυμάρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και αφράτη.
Αλείφουμε με λίγο λάδι το ζυμάρι, σκεπάζουμε με διαφανής μεμβράνη
και το αφήνουμε να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος.
Ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου που έχουμε.
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 6 μπάλες, αλευρώνουμε ελαφριά τον πάγκο μας και ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα μία μία μπαλίτσα.
Το κόβουμε όπως την πίτσα σε 8 τρίγωνα κομμάτια, τοποθετούμε στην φαρδιά μεριά τη γέμιση και τυλίγουμε προσεκτικά, όπως τα κρουασάν.
Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα, τοποθετούμε πάνω στο καθένα ένα μικρό κομμάτι Βιτάμ και τα πασπαλίζουμε με άσπρο σουσάμι.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν. 
Ο χρόνος είναι σχετικός και ανάλογα την κουζίνα μας.