Κοτόπουλο γιουβέτσι



ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ


Για το κριθαράκι:
2 ποτήρια του κρασιού κριθαράκι
4 ποτήρια του κρασιού σάλτσα (από το ήδη μαγειρεμένο κοτόπουλο που θα φτιάξετε)

Για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 μεγάλο ξερό κόκκινο κρεμμύδι
2 κ.τ.σ πελτέ σάλτσας (αν έχετε σπιτικό ακόμη καλύτερα)
1/2 συσκευασία χυμό ντομάτας
5-6 μπαχάρια
1/2 κ.τ.γ κανέλα
2 φύλλα δάφνης
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 σκελίδα σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι (χοντρό κατά προτίμηση) και πιπέρι

Εκτέλεση:
Αρχικά θα φτιάξετε το κοτόπουλό σας.
Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το λάδι, βάλτε το κοτόπουλο και τσιγαρίστε το καλά από όλες τις πλευρές.
Αφαιρέστε το από την κατσαρόλα και προσθέστε το κρεμμύδι που θα έχετε κόψει στο χέρι και τη σκελίδα σκόρδου. Μόλις γυαλίσουν και αρχίσει να βγαίνει το άρωμά τους, βάλτε πάλι στην κατσαρόλα το κοτόπουλο που αφαιρέσατε πριν και σβήστε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέστε τον πελτέ, ανακατέψτε μέχρι να «ψηθεί» και βάλτε το χυμό ντομάτας. Ανακατέψτε καλά, προσθέστε νερό, αλάτι και πιπέρι και μαγειρέψτε μέχρι να βράσει καλά το κοτόπουλό σας.
Όσο το κοτόπουλο βράζει, βάλτε τον φούρνο σας να προθερμαίνεται στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, υπολογίστε να έχετε σάλτσα περίπου 4 με 5 ποτήρια του κρασιού (ποτήρι που θα μετρήσετε το κριθαράκι σας).
Βάλτε σε ένα ταψί το κοτόπουλο, τη σάλτσα και το κριθαράκι σας, ανακατέψτε καλά και βάλτε το μέσα στον ήδη στον καλά προθερμασμένο σας φούρνο.
Μόλις δείτε ότι αρχίζει το φαγητό σας να βράζει, ανακατέψτε μια φορά το κριθαράκι σας, βάλτε το ξανά στον φούρνο, κλείστε τελείως τη θερμοκρασία και αφήστε το να ρουφήξει τα υγρά, σιγοβράζοντας.
Αυτός ο τρόπος θα κάνει το κριθαράκι σας σπυρωτό, χυλωμένο και θα έχει τόση υγρασία όση χρειάζεται χωρίς να λασπώσει.