Πορτοκαλόπιτα



ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ


Υλικά_
1 πακέτο φύλλα κρούστας Βηρυτού,
200 ml. σπορέλαιο,
100 γρ. ζάχαρη,
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
4 αυγά,
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

Εκτέλεση:
Καταρχήν εγώ τα φύλλα κρούστας τα είχα απλωμένα σε τραπεζομάντηλο για ένα 24ωρο να ξεραθούν πολύ!
Χτυπάμε τα ασπράδια με μια πρέζα αλάτι να στέκεται το μείγμα.
Χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και το σπορέλαιο.
Τέλος προσθέτουμε το γιαούρτι.
Ρίχνουμε σε 4 δόσεις την μαρέγκα στο μείγμα κρόκων και ανακατεύουμε πολύ απαλά.
Τέλος σπάμε λίγα - λίγα φύλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά να μην κολλάνε μεταξύ τους.
Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί μας ή πυρέξ (Νο28) και ρίχνουμε το μείγμα.
Το αφήνουμε 20 λεπτά και στη συνέχεια ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να κοκκινίσει πολύ καλά (Εμένα μου πήρε 50 λεπτά)
Στο μισάωρο τρύπησα με οδοντογλυφίδα.
Την βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

ΣΙΡΟΠΙ:
Υλικά
Μετράμε με το ίδιο ποτήρι:
2 ποτήρια νερό,
1 ποτήρι χυμό φρέσκων πορτοκαλιών,
3 ποτήρια ζάχαρη,
μισό πορτοκάλι την φλούδα του,
1 κ σ γλυκόζη!

Εκτέλεση:
Τα βράζουμε όλα μαζί εκτός από τη γλυκόζη, μέχρι να δέσουν πολύ καλά (εμένα μου πήρε 12 λεπτά) στο τελευταίο πεντάλεπτο ρίχνουμε τη γλυκόζη.
Το κατεβάζουμε, το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10 λεπτά και στη συνέχεια σιροπιάζουμε σιγά - σιγά.
Αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες πρώτου την κόψουμε.
Και εάν θέλουμε σερβίρουμε με παγωτό καϊμάκι όπως εγώ εδώ!