Μπακλαβάς




ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ

Έβρασα πρώτα το ΣΙΡΌΠΙ για 5 λεπτά:
2 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
2 κ.σ γεμάτες μέλι
1/2 λεμόνι με την σάρκα του
1 ξυλάκι κανέλας 

Το κατέβασα έβγαλα το λεμόνι και το ξυλάκι κανέλας και το άφησα να κρυώσει.

Ετοίμασα τη ΓΈΜΙΣΗ:
Έβαλα σε ένα μπολ:
300 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
2 κ.γ. κανέλα
μισό κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

Ετοίμασα το ΒΟΎΤΥΡΟ:
Έλιωσα 300 γρ. αγελαδινό βούτυρο

Ετοίμασα το ΠΥΡΈΞ μου:
Το βουτύρωσα πολύ καλά!

Άνοιξα 1 πακέτο ΦΥΛΛΑ ΚΡΟΥΣΤΑΣ στον πάγκο.
Τοποθέτησα στο πυρέξ το ένα φύλλο, το μισό μέσα και το άλλο μισό έξω από το πυρέξ.
Ράντισα με βούτυρο και δίπλωσα αυτό που ήταν από έξω.
Συνέχισα την ίδια διαδικασία με άλλα 4 φύλλα.
Έβαλα τη μισή γέμιση.
Πάνω στη γέμιση έβαλα 2 φύλλα με την ίδια διαδικασία όπως τα πρώτα.
Ξανά γέμιση και τελείωσα με τα υπόλοιπα φύλλα με την ίδια διαδικασία.
Έριξα όλο το λιωμένο βούτυρο από πάνω.
Έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Το έβγαλα, το χάραξα και το ράντισα με νερό.
Το έψησα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, στην τελευταία σχάρα για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Μόλις το έβγαλα το σιρόπιασα κατευθείαν με το κρύο σιρόπι.
Διακόσμηση: φιστίκι Αιγίνης


Credits:
Tzeni Tsanaktsidou
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ (επιμέλεια κειμένου)
Μπακλαβάς