Μεθυσμένα σιροπιαστά




ΜΕΘΥΣΜΕΝΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΑ

Τρώγονται τόσο ευχάριστα! Με μηδέν χοληστερίνη, χωρίς αυγά και βούτυρο.
Είναι ελαφριά και πολύ σιροπιαστά, χωρίς να σε λιγώνουν. 
Μπορείτε να βάλετε λιγότερο σιρόπι ή να τα κάνετε και στεγνά. 
Στην περίπτωση αυτή θα βάλετε στη ζύμη 150 γρ. ζάχαρη άχνη. 
Χρησιμοποίησα για γέμιση τη μαρμελάδα πορτοκάλι που είχα φτιάξει. 
Ταιριάζει ωραία και μια μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο ή λεμόνι.

Δόση για 30 μεγάλα κομμάτια
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ ( ίσως περισσέψουν 2-3 κουταλιές)
4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
500 ml (2 κούπες) σπορέλαιο
300 ml λευκό κρασί ή ρετσίνα (ή και μπύρα)
3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
3 σωληνάκια βανίλιας ( ή 2 κ.γλ. υγρή ή βανιλέτα)
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1 βαζάκι μαρμελάδα πορτοκάλι
Λίγο ινδοκάρυδο

ΣΙΡΟΠΙ: 
650 ml ζάχαρη, 
650 ml νερό, 
1 κ.γλ χυμός λεμονιού

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύω με αυγοδάρτη λάδι, κρασί, άχνη, βανίλια, ξύσμα.
Κοσκινίζω μαζί - με ένα μεταλλικό σουρωτήρι -το μπέικιν με το αλεύρι και τα προσθέτω στο μπολ με τα υγρά, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής, ούτε χαλαρή ούτε πολύ σφιχτή.
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Πλάθω μπαλάκια, μεγέθους μανταρινιού και τα ανοίγω με τα δάχτυλα σε πιτάκια πάνω σε ένα μικρό πιατάκι.
Βάζω ένα μικρό κουταλάκι μαρμελάδα και τσιμπάω να κλείσει καλά η ζύμη για να μη χυθεί η μαρμελάδα με το ψήσιμο.
Βουτάω κάθε μεθυσμένο σε ένα πιάτο με ινδοκάρυδο και αραδιάζω σε ταψί ντυμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνω για 23 - 25 λεπτά. 
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα είναι έτοιμα.
Στο μεταξύ έχω βάλει να γίνει το σιρόπι και το έβρασα 7 λεπτά.
Μόλις βγουν τα μεθυσμένα από το φούρνο τα μεταφέρω με σπάτουλα σε ρηχό σκεύος και με μια κουτάλα τα περιλούζω ζεστά με το ζεστό σιρόπι.
Πασπαλίζω λίγο ακόμη ινδοκάρυδο και αφήνω να κρυώσουν και να σφίξουν. 
Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο επί μέρες.
Η δόση αυτή βγάζει 2 μεγάλα ταψιά.
Για να σιροπιάσω το δεύτερο ταψί βάζω το σιρόπι να ζεσταθεί καλά ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.



ΠΗΓΗ: Λίζα Σαραντίδου-Πασιαλή