Μεσολογγίτικος Μπακλαβάς



ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΙΚΟΣ ΛΑΔΟΜΠΑΚΛΑΒΑΣ!!

Παλιά περίπου αυτές τις μέρες βγάζαμε το πρώτο μας λαδάκι. 
Για να το τιμήσουμε σαν αύριο του Αγιου Φιλίππου η μάνα μας έφτιαχνε λαδομπακλαβα, λαδοραβανι και χαλβά.
Ενα υπέροχο γευστικό γλυκό με ολα τα αρώματα των ξηρων καρπών του μελιού και των μπαχαρικων!!

Για ενα ταψι No36 θα χρειαστούμε:
1μιση κιλό (3 πακέτα) φύλλο Βηρυτού
300 γρ. λάδι
καρφάκια γαρύφαλλο

για τη γέμιση:
700 γρ. ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια)
200 γρ. σουσάμι καβουρδισμένο
4 - 5 φρυγανιές τριμμένες
1 κουταλιά κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
λίγο μοσχοκάρυδο
3 κουταλιές ζάχαρη

Λαδώνουνε καλά το ταψί και στρώνουμε 6 φύλλα.
Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση.
Τοποθετούμε πάλι 2 φύλλα (λαδώνοντας ενδιάμεσα) και πάλι γέμιση.
Αυτό συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν.
Κρατάμε 6 φύλλα για πάνω.
Κόβουμε, καρφώνουμε από 1 γαρύφαλλο, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για περίπου 1μιση ώρα να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
λίγο λεμόνι
1 ξύλο κανέλα.

Βράζουμε 5 - 6 λεπτά από το σημείο βρασμού και κλείνουμε τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα 2 κούπες μέλι.

ΧΛΙΑΡΟ το σιρόπι και ΚΑΥΤΟ το γλυκό μας!!


Credits
Ρουλα Λυρου
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Μεσολογγίτικος Μπακλαβάς