Πεντανόστιμη Σπανακοτυρόπιτα



ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

Άλλη μία πεντανόστιμη σπανακοτυρόπιτα, με ωραίο χειροποίητο φύλλο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τη σφολιάτα.
Και μόνο με ελαιόλαδο αγνό και υγιεινό.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Σε μία λεκάνη βάζουμε 700 γραμμάρια ΑΛΕΥΡΙ, κάνουμε λακουβίτσα και ρίχνουμε 5 κ.σ. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, 5 κ.σ. ΞΙΔΙ, 1 κ.γ. ΑΛΑΤΙ και ένα κοφτό κ.γ. ΣΟΔΑ.
ΧΛΙΑΡΟ ΝΕΡΟ όσο πάρει.
Το ρίχνουμε σιγά - σιγά μέχρι να δούμε πόσο θα τραβήξει.
Ζυμώνουμε πολύ καλά τη ζύμη να γίνει λεία και μαλακή τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και σοτάρουμε 3 ΠΡΑΣΑ ψιλοκομμένα και ένα μεγάλο ΚΡΕΜΜΥΔΙ πολύ καλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σιγά - σιγά το ΣΠΑΝΑΚΙ χοντροκομμένο και αφήνουμε να μαραθεί.
Το βάζουμε σε δυο τρεις δόσεις ώστε να μην κατεβάσει πολλά νερά.
Κάθε φορά το βγάζουμε και το ρίχνουμε σε ένα σκεύος.
Το αφήνουμε να κρυώσει, και προσθέτουμε 2 κ.σ. ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ, 2 ΑΥΓΑ, και 400 με 500 γραμμάρια ΦΕΤΑ καλή θρυμματισμένη με τα χέρια.
Ανακατεύουμε πολύ καλά τη γέμιση, την αφήνουμε στην άκρη και αρχίζουμε τη διαδικασία για τα φύλλα.

Κόβουμε το ζυμάρι στα δύο, και το κάθε ένα σε πέντε κομμάτια.
Παίρνουμε ένα - ένα κομμάτι το ανοίγουμε με τη βοήθεια ΝΙΣΕΣΤΕ σε μέγεθος ρηχού πιάτου.
Το τοποθετούμε πάνω σε ένα πιάτο και λαδώνουμε με μπόλικο ΛΑΔΑΚΙ.
Κάνουμε την ίδια διαδικασία ξεχωριστά 5 φύλλα στο 1 και 5 στο άλλο πιάτο. 
Το τελευταίο δεν το λαδώνουμε.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Κατόπιν παίρνουμε τα φύλλα από το ένα πιάτο όπως είναι και τα τοποθετούμε σε ΑΛΕΥΡΩΜΕΝΗ επιφάνεια ανοίγουμε σιγά - σιγά με τον πλάστη και με τα χέρια να το φέρουμε σε μέγεθος λαμαρίνας.
Το απλώνουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα, προσθέτουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα με τον ίδιο τρόπο.
Σκεπάζουμε την πίτα τσαλακωτά.
Κλείνουμε γύρω - γύρω πολύ καλά, ΛΑΔΩΝΟΥΜΕ, ραντίζουμε με λίγο ΝΕΡΟ και χαράζουμε.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα.


Credits:
Marina Hatzidaki
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πεντανόστιμη Σπανακοτυρόπιτα