Υλικά.
Για το φύλλο
- 2 φύλλα σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού για απάλειψη
- μεταλλικά χωνάκια
- λίγο λειωμένο βούτυρο
Για το σιρόπι
- 400 γραμμάρια ζάχαρη
- 300 γραμμάρια νερό
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 200 γραμμάρια ζάχαρη
- δύο βανίλιες κάψουλες
- 4 αυγά
- 120 γραμμάρια κορν φλάουρ
- 60 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι και αποσύρουμε από τη φωτιά 3 λεπτά μετά την έναρξη του βρασμού.
Για την κρέμα
- Ζεσταίνουμε το γάλα.
- Σε άλλο σκεύος βάζουμε τη ζάχαρη το κορν φλάουρ και τα αυγά και τα χτυπάμε με σύρμα.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια και το μισό από το γάλα και συνεχίσουμε το ανακάτεμα με το σύρμα.
- Προσθέτουμε στη συνέχεια το μίγμα στο γάλα και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην μας κολλήσει η κρέμα στον πάτο.
- Μόλις αρχίζει και πήζει η κρέμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και να κάνει φουσκάλες.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατώνουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη κρέμα.
- Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μη κάνει κρούστα και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Αν η σφολιάτα είναι κατεψυγμένη, την αφήνουμε εκτός ψυγείου για 2-3 ώρες μέχρι να μπορούμε να την δουλέψουμε και την ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο.
- Κόβουμε λωρίδες ενός εκατοστού περίπου και την κάθε λωρίδα την τυλίγουμε στο μεταλλικό χωνάκι που το βουτυρώσαμε ελαφρά για να μην κολλήσει η ζύμη, περιστρέφοντας την λωρίδα της από το κάτω μέρος προς το άνοιγμα.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε το κάθε τυλιγμένο μεταλλικό χωνάκι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ταψάκι.
- Αλείφουμε το κάθε χωνάκι με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 170-180 μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα.
- Όταν ψηθούν αφαιρούμε τα μεταλλικά χωνάκια, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε σε μια σχάρα που έχουμε βάλει πάνω σε ένα ταψί, για να στραγγίσουν.
- Τοποθετούμε κρέμα σε σακούλα κορνέ και γεμίζουμε ένα ένα κάθε χωνάκι και έτοιμα.
Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Δασκαλούδης