Χοιρινό κότσι με πατάτες στη γάστρα



ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
 
Υλικά
2 χοιρινά κότσια (1.200 γρ.) με την πέτσα τους  
6 μέτριες πατάτες
2 κ. σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δενδρολίβανο
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Χυμό από 1 λεμόνι
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κ. σούπας μουστάρδα
Αλάτι και πιπέρι
Λίγα καρφάκια γαρίφαλο για το στόλισμα

Για το γλάσο
1/2 φλ. μέλι
1 κ. σούπας ζάχαρη
25 γρ. βούτυρο

Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 
Στο μούλτι χτυπάμε το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, μπόλικο αλάτι και πιπέρι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την πέτσα σε ρόμβους. 
Κόβουμε τις πατάτες.
Περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες με το μείγμα που ετοιμάσαμε στο μούλτι. 
Πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο και θυμάρι φρέσκο. 
Ανακατεύουμε καλά.
Στο κέντρο κάθε ρόμβου στην πέτσα κάνουμε μια τρύπα με το μαχαίρι και μπήγουμε ένα καρφάκι γαρίφαλου. 
Προσθέτουμε ένα ποτήρι μισό κρασί - μισό νερό και κλείνουμε το καπάκι της γάστρας. 
Αν είναι σε ταψί, τότε το καλύπτουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις για μισή ώρα. 
Μετά το κατεβάζουμε στους 160 βαθμούς για 3 ώρες.
Μετά από 2,5 ώρες λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το μέλι, τη ζάχαρη και το βούτυρο. 
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και απλώνουμε το γλάσο μελιού στο κρέας αλλά και στις πατάτες.
Ξαναβάζουμε τη γάστρα στο φούρνο χωρίς το καπάκι για άλλη μισή ώρα.


Credits
Pellumbesha Lumi
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Χοιρινό κότσι με πατάτες στη γάστρα