Σας προτείνω και το αρτύσιμο σοκολατένιο γλάσο, που θα γίνει το αγαπημένο σας, για όλα τα κέικ και τα γλυκά σας. Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό και σούπερ σοκολατένιο!!!
Απλά τέλειο!
Υλικά
- 2 φλ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 και 1/3 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 3/4 φλ. λάδι ελαφρύ
- 2 βανίλιες
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. γεμάτο μπέικιν πάουντερ
- 4 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 2 κ.σ. κακάο
Για το γλάσο κακάο
- 1 ποτήρι νερό
- 6 κ.σ. κόφτες ζάχαρη
- 4 κ.σ. κακάο
- 3 κ.σ κόφτες κορν φλάουρ
- 1 κ.γ μαργαρίνη
- φιλέ αμυγδάλου για γαρνίρισμα
Σημείωση
- Για να φτιάξετε αρτύσιμο γλάσο με κακάο μπορείτε να αντικαταστήσετε το νερό με γάλα, για πιο πλούσια και μεστή γεύση!
Εκτέλεση
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζω τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι, το λάδι και τα 2 φλ. χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύω καλά με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Στον υπόλοιπο χυμό που κράτησα διαλύω τη σόδα και την προσθέτω στα υγρά μέσα στη μπασίνα.
- Ανακατεύω να αφρατέψει το μίγμα.
- Κοσκινίζω το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτω σταδιακά ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
- Το χωριζω σε δύο ίσα μέρη.
- Στο μισό προσθέτω το κακάο και ανακατεύω.
- Σε ταψάκι 30 - 32 εκ. στρώνω μια λαδόκολλα και αρχίζω να προσθέτω εναλλάξ λευκό και σοκολατένιο μίγμα στο κέντρο του ταψιού.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει το μαχαιράκι από το κέικ καθαρό.
- Αφήνω να κρυώσει και ξεφορμάρω.
- Αφαιρώ τη λαδόκολλα.
Ετοιμάζω το γλάσο
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζω τη ζάχαρη, το κακάο και το κορν φλάουρ και ανακατεύω να διαλυθούν οι σβώλοι.
- Προσθέτω το νερό και ανακατεύω ξανά να διαλυθεί το κακάο και το κορν φλάουρ.
- Σε μέτρια φωτιά βράζω μέχρι να πήξει το γλάσο.
- Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το βούτυρο.
- Μη φοβηθείτε αν το δείτε να κάνει σβώλους, ανακατέψετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γυαλίσει το γλάσο.
- Απλώνω πάνω στο κέικ.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου