
Μια εύκολη συνταγή για την πιο αφράτη και σιροπιαστή καρυδόπιτα σαν αυτή που έφτιαχνε η γιαγιά και τρελαινόμασταν όλοι!
200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
50 γρ. σπορέλαιο
125 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
50 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γ. κανέλα
1/4 γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. κακάο
2 βανίλιες
1 πρέζα/ες αλάτι
1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
2 κ.σ. κονιάκ
500 γρ. ζάχαρη
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι
Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά.
Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
Αφήστε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα να κρυώσει τελείως.
Υλικά
Για την καρυδόπιτα
7 μεγάλα αυγά200 γρ. ζάχαρη
250 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
50 γρ. σπορέλαιο
125 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη
Στερεά υλικά
230 γρ. σιμιγδάλι ψιλό50 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γ. κανέλα
1/4 γαρύφαλλο
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
30 γρ. κακάο
2 βανίλιες
1 πρέζα/ες αλάτι
Για το σιρόπι
500 γρ. νερό1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα
2 κ.σ. κονιάκ
500 γρ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη
200 γρ. σοκολάτα ψιλοκομμένη150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Λίγο ψιλοκομμένο καρύδι
Λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας
Εκτέλεση
Για την καρυδόπιτα
Για να γίνει αφράτη αυτή η εύκολη σιροπιαστή καρυδόπιτα, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C, στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.
Τα αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.
Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αυγά και τα αναδιπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.
Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα.
Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά.
Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά.
Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.
Ψήνουμε την καρυδόπιτα στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.
Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση.Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό.
Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
Αφήστε τη σιροπιαστή καρυδόπιτα να κρυώσει τελείως.
Δημιουργός συνταγής: Ξένια Δάρρα, συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου