Ποντιακά Ωτία



ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΩΤΙΑ

Τα ωτία είναι πατροπαράδοτο ποντιακό γλυκό.
Ονομάζεται ωτία ( αυτιά) γιατί μοιάζουν με αυτιά ανθρώπου.

Υλικά
5 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 φλιτζάνι γιαούρτι
2 βανίλιες
1 κ.γλ. σόδα
Αλεύρι όσο πάρει
Ζάχαρη και κανέλα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Για να φτιάξω το ζυμάρι βάζω τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με τη ζάχαρη και τα ανακατεύω πολύ καλά (να ασπρίσει και να αφρατέψει).
Προσθέτω το λάδι και το γιαούρτι στο μπολ.
Προσθέτω τις βανίλιες και τη σόδα.
Τώρα σιγά - σιγά προσθέτω το αλεύρι και στη συνέχεια με το κουτάλι ανακατεύω το μείγμα.
Όταν καταλάβω ότι έγινε το ζυμάρι ανοίγω μεγάλα φύλλα.
Κόβω κομμάτια 2Χ10 εκατοστά όπως είναι ο ρόμβος. Στο κέντρο του κάθε ρόμβου κάνω μια τρύπα με το μαχαίρι και τραβάω τη μια άκρη του ρόμβου μέσα σε αυτή την τρύπα.
Βάζω σπορέλαιο στο τηγάνι να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά).
Ριχνω - λίγα λίγα τα ωτία μέσα στο τηγάνι να κοκκινήσουν.
Μόλις ψηθούν τα βάζω σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρω με ζάχαρη ή άχνη και κανέλα.

Σημείωση
- Η φωτιά μας μέτρια.
- Το πάχος των φύλλων 0,5 εκ για να γίνουν αφράτα.
- Φτιάξτε τα όλα πρώτα και μετά τα τηγανίζετε γιατί πρέπει να είστε όλη την ώρα πάνω από το τηγάνι, να μην καούν.
- Αν και τηγανητά δεν τραβούν καθόλου λάδι.
- Μου πήρε 750 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο.
- Το φλιτζάνι μου είναι 240 ml.
- Έγιναν 80 κομμάτια.


Credits:
Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.GR(Ομάδα μαγειρικής)