Ταχινόπιτες



ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ

Συνταγή για 4 ατομικές ταχινόπιτες
Υλικά για τη ζύμη:
Αλεύρι: 300 γρ.
Μπέικιν πάουντερ: 3/4 κουταλάκι
Αλάτι: λίγο στη μύτη του κουταλιού
Τριμμένη κανέλα: 1/2 κουταλάκι
Μαλακιά μαργαρίνη: 60 γρ.
Χυμό πορτοκαλιού: 150 ml περίπου
Υλικά για τη γέμιση:
Ταχίνι: 80 γρ.
Ζάχαρη: 80 γρ.
Μέλι: 1 κουταλιά
Ξύσμα πορτοκαλιού: από 1/2 πορτοκάλι
Τριμμένη κανέλα: 1 κουταλάκι
Σουσαμέλαιο: 2 - 4 κουταλιές (όσο πάρει)
Επιπλέον μαργαρίνη: λίγη για το ταψί
Επιπλέον ζάχαρη: λίγη για πασπάλισμα

Οδηγίες:
1. Ανακατεύετε το αλεύρι με τη μπέικιν, το αλάτι, την κανέλα και προσθέτετε την μαργαρίνη. Τρίβετε με τα χέρια σας το μείγμα, να γίνει σαν τρίμματα. Ρίχνετε λίγο - λίγο το χυμό, μέχρι να πάρετε μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Ζυμώνετε για 10 λεπτά και κάνετε μπάλα. Τυλίγετε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνετε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
2. Σε μπολ ανακατεύετε το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, το ξύσμα. Προσθέτετε κουταλιά - κουταλιά το σουσαμέλαιο μέχρι να πάρετε έναν πηχτό χυλό.
3. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 μέρη. Παίρνετε κάθε μέρος και το κάνετε κορδόνι, μήκους περίπου 30 εκ. (δεν χρειάζεται να αλευρώσετε τον πάγκο, δεν κολλάει). Με τον πλάστη ανοίγετε το κορδόνι σε φύλλο, περίπου 8 Χ 35 εκ. Απλώνετε στο κέντρο, κατά μήκος 2 - 3 κουταλάκια από την γέμιση.
4. Διπλώνετε το φύλλο στη μέση και το τυλίγετε σε χαλαρό ρολό. Το βάζετε με την πλευρά που έχει το δίπλωμα προς τα κάτω και την πιέζετε με το χέρι σας να πλατύνει.
5. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φροντίζετε να σας περισσέψουν 4 κουταλάκια γέμιση. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και βάζετε μέσα τις ταχινόπιτες. Απλώνετε ένα κουταλάκι γέμιση πάνω από κάθε ταχινόπιτα και πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη.
6. Ψήνετε τις πίτες στον προθερμασμένο φούρνο για 30 - 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζετε σε σχάρα να κρυώσουν. Τρώγονται χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου


Credis:
Theocharis K. Karakechagias