
ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ
Χειροποίητη νοστιμιά που όπως και αν το φτιάξεις, σίγουρα θα είναι πετυχημένο και πεντανόστιμο και δε θα το μετανιώσεις το συγκεκριμένο ζυμωτό ψωμάκι.
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι (κατά προτίμηση 3/4 κίτρινο για ζύμωμα και 1/4 για όλες τις χρήσεις)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8-9 γρ.)
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Χλιαρό νερό (όσο πάρει η ζύμη)
- Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα
- Λαδόχαρτο για το ταψί
Εκτέλεση
- Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κρατώντας λίγο στην άκρη για να προσθέσουμε αν χρειαστεί. Προτιμάμε το μείγμα από κίτρινο αλεύρι και αλεύρι για όλες τις χρήσεις για καλύτερη υφή.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη ξηρή μαγιά και τα ανακατεύουμε ελαφρά με μια κουτάλα ή με το χέρι.
- Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με το χέρι, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Ζυμώνουμε καλά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο τη λεκάνη και τη ζύμη εξωτερικά, τη σκεπάζουμε με καπάκι ή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
- Μόλις φουσκώσει, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη με απαλό ζύμωμα και τη χωρίζουμε σε 2 ή 3 ίσα μέρη (ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε). Πλάθουμε φρατζόλες ή στρογγυλά καρβελάκια.
- Τοποθετούμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε ξανά να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).
- Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά. Όταν πάρει χρώμα το ψωμί, το περνάμε με ένα πανάκι βρεγμένο με νερό και το σκεπάζουμε ελαφρά στον φούρνο, για να διατηρήσει την υγρασία του και να μη σκάσει.
- Μόλις ψηθεί, το βγάζουμε από το ταψί και το περνάμε ξανά με το ίδιο πανάκι, αυτή τη φορά βουτηγμένο σε λίγο ελαιόλαδο.
Δημιουργός συνταγής: Σοφία Παπα
