
ΕΛΙΟΨΩΜΑΚΙΑ Ή ΕΛΙΟΠΙΤΑΚΙΑ
Μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για αφράτα και αρωματικά Ελιοψωμάκια ή Ελιοπιτάκια, ιδανικά για κάθε στιγμή της ημέρας.
Ετοιμάζονται γρήγορα με απλά υλικά και μπορείτε να τα γεμίσετε με διάφορες εναλλακτικές, όπως τυρί, ζαμπόν, κασέρι ή ακόμα και σταφίδες για γλυκιά εκδοχή.
Απολαύστε τα ζεστά και φρεσκοψημένα!
Υλικά
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι νερό (ή γάλα, αν δεν είναι νηστίσιμα)
- 1 φακελάκι μαγιά
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- Ελιές ψιλοκομμένες
- Λίγες πιπεριές τουρσί ψιλοκομμένες
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το νερό (ή το γάλα), τη μαγιά, το αλάτι, το πιπέρι και τη ρίγανη.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα μαλακό ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ελιές και τις πιπεριές τουρσί και ζυμώνουμε ελαφρώς για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στη ζύμη.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, περίπου 20-25 λεπτά.
Εναλλακτικές Γέμισης
- Σταφίδες
- Τυρί
- Ζαμπόν και κασέρι
- Σταγόνες σοκολάτας

Δημιουργός συνταγής: Άννα Αννούλα
