
Μια γευστική συνταγή για καλαμαράκια με κουρκούτι και συνοδευτική σκορδαλιά με πατάτα, ιδανική για τηγανιτά θαλασσινά και μεζεδάκια.
Υλικά
Για το κουρκούτι (για μισό κιλό ψάρι):
- 150 γρ. μπύρα
- 250 γρ. νερό
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 πρέζες ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σκορδαλιά:
- 3-4 πατάτες βρασμένες
- 1 φλιτζανάκι ξίδι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 φλυτζάνα ελαιόλαδο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Για το κουρκούτι:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε την μπύρα, το νερό, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
- Βουτάμε τα καλαμαράκια στο κουρκούτι και τα τηγανίζουμε σε ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
- Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.
Για τη σκορδαλιά:
- Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή στο μίξερ.
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις πολτοποιημένες πατάτες με το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο (λιωμένο).
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχουμε μια ομοιόμορφη σκορδαλιά.
- Προσθέτουμε λίγο μαϊντανό για άρωμα και χρώμα.



Δημιουργός συνταγής: Angeliki Kardoula