
ΜΥΡΜΗΓΚΑΤΟ ΚΕΪΚ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΓΛΑΣΟΥ ΚΑΚΑΟΥ & ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Πολύ αφράτο, ζουμερό και σούπερ αρωματικό!
Υλικά
(Όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 4 αυγά
- 400 γρ. ζάχαρη
- 220 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κούπα του Νες καφέ χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 βανίλιες άρωμα
- Μια πρέζα αλάτι
- 500 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 2 κ.γ. baking powder
- 100 γρ. τρούφα σοκολάτας (80 γρ. μέσα στη ζύμη και 20 γρ. για την επικάλυψη)
- Φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση (προαιρετικά)
Για το Γλάσο:
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κούπα νερό (250 γρ.)
- 40 γρ. ζάχαρη
- 30 γρ. κακάο
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.σ. καλαμποκέλαιο
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο και λίγο αλεύρι μια φόρμα 26 εκατοστών.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Ρίχνουμε το γιαούρτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ με λίγο αλεύρι.
- Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο με το baking powder, ανακατεύοντας με μια μαρίζ.
- Τέλος, προσθέτουμε τα 80 γρ. τρούφας σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στους 170°C.
- Ελέγχουμε με ένα καλαμάκι ή μαχαίρι αν το κέικ είναι έτοιμο (να βγαίνει καθαρό).
- Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.
- Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το κακάο και τη σοκολάτα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το καλαμποκέλαιο, ανακατεύοντας καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο και γυαλιστερό γλάσο.
- Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει ελαφρώς, αλλά να παραμείνει ρευστό.
- Περιχύνουμε το κέικ με το γλάσο.
- Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 20 γρ. τρούφας σοκολάτας και, αν θέλουμε, με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για διακόσμηση.
