
Ένα παραδοσιακό γλυκό από το Μεσολόγγι με καρύδια ή αμύγδαλο, μέλι και φρουτάκια που έχουν γίνει γλυκό κουταλιού.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 5 αυγά
 - 500 γρ. φύλλο κρούστας
 - 3 κούπες αμύγδαλα ασπρισμένα (ή καρύδια ή μισά-μισά)
 - 3 βανίλιες
 - 1 κούπα ζάχαρη
 - 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη
 - 1 σφηνάκι λικέρ
 - 1 ½ κούπα διάφορα φρουτάκια γλυκό του κουταλιού, χωρίς το σιρόπι
 - 250 γρ. βούτυρο (ή 100 γρ. βούτυρο και 150 γρ. σπορέλαιο)
 
Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
 - 2 ποτήρια νερό
 - 3 κουταλιές σούπας λεμόνι
 - 1 ποτήρι καλό μέλι
 
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι για 5 λεπτά.
 - Προσθέτουμε στο τέλος το μέλι και ανακατεύουμε καλά.
 - Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
 - Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
 - Προσθέτουμε τους κρόκους, τις βανίλιες και το λικέρ και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 - Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα αμύγδαλα (ή καρύδια), τη φρυγανιά και το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε καλά.
 - Απλώνουμε 3 φύλλα κρούστας και τα βουτυρώνουμε ένα-ένα.
 - Απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω στα φύλλα.
 - Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.
 - Βουτυρώνουμε την επιφάνεια του ρολού και χαράζουμε ελαφρά σε 7-8 σημεία με τη μύτη του μαχαιριού για να μην σκάσει κατά το ψήσιμο.
 - Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
 - Κόβουμε προσεκτικά το ρολό σε κομμάτια με πριονωτό μαχαίρι
 - Περιχύνουμε το καυτό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
 - Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
 


Δημιουργός συνταγής: Ρουλα Λυρου