
ΜΟΥΣ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ
Υλικά
Για τη σάλτσα καραμέλας- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Για τη μους
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- μπισκότα, τριμμένα
- μίνι πρέτζελ
- ανθό αλατιού
Εκτέλεση
Για τη σάλτσα καραμέλας:- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος, τη βανίλια και μεταφέρουμε σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
- Βάζουμε 1 δόση από τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει. Συμπληρώνουμε τη ζάχαρη σε 5-6 δόσεις μέχρι να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Μόλις λιώσει όλη η ζάχαρη και βράσει η κρέμα γάλακτος μεταφέρουμε την κρέμα στο τηγάνι με την καραμέλα. Ανακατεύουμε 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει η καραμέλα και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σουρώνουμε το μείγμα σε ένα μπολ για να μην μείνουν τυχόν κομμάτια καραμέλας. Βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την κρέμα γάλακτος και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει σαντιγί και να πάρει την υφή γιαουρτιού.
- Βάζουμε στη σαντιγί 150 γρ. από την καραμέλα και χτυπάμε λίγα δευτερόλεπτα να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνουν βελούδινη μους. Την υπόλοιπη καραμέλα τη διατηρούμε στο ψυγείο.
- Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια και σερβίρουμε με τριμμένο μπισκότο, τη σάλτσα καραμέλας, πρέτζελ και ανθό αλατιού.
