Κοτόπουλο με μπάμιες στην κατσαρόλα – παραδοσιακή συνταγή με σάλτσα ντομάτας

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες και ντοματίνια σε πιάτο

Δεν είναι το πιο γρήγορο φαγητό, αλλά σίγουρα αξίζει. Οι μπάμιες θέλουν το σιγανό τους βράσιμο και τη φροντίδα τους. Όπως και οι άνθρωποι δηλαδή.

Αν προτιμάτε τη γεύση της γάστρας και θέλετε τις μπάμιες πιο μελωμένες, χωρίς ανακάτεμα στην κατσαρόλα, τότε αυτή η εκδοχή ίσως μας ταιριάζει περισσότερο: Κοτόπουλο με μπάμιες στη γάστρα – φαγητό που λιώνει στο στόμα.


Υλικά:

  • 1 κιλό μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)
  • 1 συσκευασία μπουτάκια κοτόπουλο (ή στήθος, ή ολόκληρο κομμένο σε μερίδες)
  • 3–4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 3 ώριμες ντομάτες, πολτοποιημένες στο multi
  • ½ κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Ζεστό νερό (όσο χρειαστεί για να καλυφθεί το φαγητό)
  • Μερικά ντοματίνια, ολόκληρα
  • Ψιλοκομμένος μαϊντανός (για το τέλος)


Εκτέλεση:

  1. Ξεκινάμε καθαρίζοντας και ξεπλένοντας τις μπάμιες (αν είναι φρέσκες), και τις αφήνουμε να στραγγίξουν. Αν είναι κατεψυγμένες, τις αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε ένα σουρωτήρι.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει καλά. Αυτό δίνει πλούσια γεύση στη βάση του φαγητού.
  3. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  4. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες και τον πελτέ, αλατίζουμε, προσθέτουμε πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. 
  6. Προσθέτουμε τόσο ζεστό νερό ώστε να καλύψει το κοτόπουλο.
  7. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο αλλά όχι να λιώσει.
  8. Τότε προσθέτουμε τις μπάμιες στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε κι άλλο τη φωτιά. 
  9. Σιγομαγειρεύουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι μπάμιες και να χυλώσει η σάλτσα.
  10. Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τα ντοματίνια και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  11. Σιγοβράζουμε για 5-6 λεπτά ακόμη, ώστε να δέσουν οι γεύσεις.
Απολαμβάνουμε με μπόλικο ψωμί γιατί θα το χρειαστούμε για την υπέροχη σάλτσα!


Παρατηρήσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

  • Αν έχουμε φρέσκες μπάμιες, μπορούμε να τις ραντίσουμε με ξύδι και να τις αφήσουμε για λίγο στον ήλιο ή στον φούρνο στους 50°C, ώστε να μη βγάλουν σάλια.
  • Το φαγητό γίνεται εξαιρετικό και με κατεψυγμένες μπάμιες αν δεν τις ανακατέψουμε πολύ.
  • Θέλει χαμηλή φωτιά, χωρίς ανακάτεμα, μόνο κούνημα της κατσαρόλας.


Δημιουργός συνταγής: Σούλα Λεβέντη