
Το ξύσμα λεμονιού και οι βανίλιες χαρίζουν σε αυτά τα κουλουράκια μοναδικό άρωμα, ενώ το γιαούρτι τα κάνει ιδιαίτερα αφράτα και μαλακά.
Υλικά (για περίπου 120 κομμάτια)
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 330 γρ. ηλιέλαιο
- 3 αυγά
- 1 ½ ποτήρι νερού ζάχαρη
- 3 βανίλιες
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 αυγό αραιωμένο με λίγο νερό ή γάλα για το άλειμμα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε χτυπώντας στο μίξερ τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και τις βανίλιες για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το στραγγιστό γιαούρτι και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα.
- Στη συνέχεια, κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα λεμονιού.
- Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αν κολλάει στα χέρια, προσθέτουμε λίγο λάδι για να διευκολύνουμε το πλάσιμο.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα κουλουριών με λαδωμένα χέρια, καθώς μπορεί να κολλάει ελαφρώς και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Σε ένα μπολάκι, χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα ή νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια για να πάρουν ωραίο χρώμα κατά το ψήσιμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να είναι έτοιμα. Ελέγχουμε στο ενδιάμεσο το φούρνο για να μην καούνε.