ΡΟΞΑΚΙΑ
Ένα παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Η πλούσια γεύση τους από κακάο, κανέλα και καρύδια σε συνδυασμό με το σιρόπι τα κάνει ιδιαίτερα απολαυστικά.
Υλικά
Για τη Ζύμη:- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι λάδι
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι μαγιά ξηρή ή 25 γρ. νωπή μαγιά
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 βανίλια
- Λίγο αλάτι
- Αλεύρι όσο πάρει (μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει)
Για τη Γέμιση:
- 2 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα
- 4 φλιτζάνια ζάχαρη
- 4 φλιτζάνια νερό
- Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Για τα Ροξάκια
- Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το αυγό, τη βανίλια και λίγο αλάτι.
- Σιγά-σιγά, προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μέρη.
- Στο ένα τρίτο της ζύμης προσθέτουμε το κακάο, την κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια, ζυμώνοντας ελαφρά για να ομογενοποιηθούν.
- Ανοίγουμε πρώτα τη λευκή ζύμη σε φύλλο.
- Τη σοκολατένια ζύμη την πλάθουμε σε μπαστούνι, την τοποθετούμε πάνω στο λευκό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
- Εναλλακτικά την ανοίγουμε σε φύλλο ίδιου μεγέθους με το λευκό, την τοποθετούμε πάνω από το λευκό φύλλο και τυλίγουμε σε ρολό.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια πάχους περίπου 2 εκατοστών.
- Τοποθετούμε τα ροξάκια σε ένα ταψί, αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσά τους.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Εν τω μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5-7 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού και το κονιάκ.
- Μόλις τα ροξάκια βγουν από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι.
- Αφήνουμε να απορροφήσουν το σιρόπι καλά πριν τα σερβίρουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News!