
Υλικά
Για τη ζύμη
- 350 γρ. γιαούρτι
- 400 γρ. ηλιέλαιο
- 830 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.σ. ξύδι
Για τη γέμιση
- 230 γρ. τριμμένη φέτα
- Άνηθος, ψιλοκομμένος (κατά προτίμηση)
- 1 αυγό για το άλειμμα
- Σουσάμι για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, το ηλιέλαιο, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά μέχρι να δημιουργήσουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά, σκεπασμένη με μια πετσέτα κουζίνας.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ανοίγουμε με τα χέρια ή με έναν πλάστη σε στρογγυλά φύλλα.
- Γεμίζουμε κάθε φύλλο με μια μικρή ποσότητα από τη τριμμένη φέτα και, αν θέλουμε, προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο για περισσότερη γεύση.
- Διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να κλείσουμε καλά τη γέμιση και πιέζουμε τις άκρες για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Χτυπάμε το αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια τους.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Κλεοπάτρα Μορφακίδου