ΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
Υλικά
- 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 αβγά
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρες σταφίδες
- 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
- 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
- 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- Λίγο λάδι (μισό φλιτζάνι) για το άλειμμα των φύλλων
- Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού και για να περιχύσουμε τα τελευταία φύλλα.
Για το σιρόπιασμα:
- 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- Φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Χυμός ενός πορτοκαλιού
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 στικ κανέλας
Για το σερβίρισμα
- ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
- κανέλα σκόνη
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε κομμάτια ένα μέρος της κολοκύθας περίπου 1200 για να μείνει καθαρό 1 κιλό.
- Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φλούδες, την τρίβουμε σε τρίφτη και την αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητό αποβραδίς στο ψυγείο.
- Την επόμενη μέρα, σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι στυμμένο καλά και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο.
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
- Χαράζουμε, καρφώνουμε αν θέλουμε γαρίφαλα για να μην μετακινηθούν τα φύλλα, ριχνουμε λιγο βούτυρο ζεστό, και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 για 3/4 και το παρακολουθούμε.
- Αφού έχουμε φτιάξει και το σιρόπι και έχει κρυώσει, σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει η πίτα.
- Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Δημιουργός συνταγής: Eva Amit
Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!