Γλυκιά σιροπιαστή κολοκυθόπιτα με φύλλο κρούστας και αρώματα μπαχαρικών και εσπεριδοειδών

ΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

ΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ


Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 αβγά
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ μαύρες σταφίδες
  • 1/2 φλιτζανάκι του καφέ ξανθές σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 κ.γ. κανέλα σκόνη
  • 1 πρέζα γαρίφαλο σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • Λίγο λάδι (μισό φλιτζάνι) για το άλειμμα των φύλλων
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού και για να περιχύσουμε τα τελευταία φύλλα.

Για το σιρόπιασμα:

  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Χυμός ενός πορτοκαλιού
  • Ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 στικ κανέλας

Για το σερβίρισμα
  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • κανέλα σκόνη


Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε κομμάτια ένα μέρος της κολοκύθας περίπου 1200 για να μείνει καθαρό 1 κιλό.
  2. Πλένουμε, καθαρίζουμε τις φλούδες, την τρίβουμε σε τρίφτη και την αφήνουμε να στραγγίσει σε ένα τρυπητό αποβραδίς στο ψυγείο.
  3. Την επόμενη μέρα, σε ένα μπολ βάζουμε το κολοκύθι στυμμένο καλά και προσθέτουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
  4. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο.
  5. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, ρίχνουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα.
  6. Χαράζουμε, καρφώνουμε αν θέλουμε γαρίφαλα για να μην μετακινηθούν τα φύλλα, ριχνουμε λιγο βούτυρο ζεστό, και καταβρέχουμε με λίγο νερό.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 170 για 3/4 και το παρακολουθούμε.
  8. Αφού έχουμε φτιάξει και το σιρόπι και έχει κρυώσει, σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει η πίτα.
  9. Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

ΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ
ΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝΓΛΥΚΙΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Δημιουργός συνταγής: Eva Amit

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget