
Δεν είναι η πιο γρήγορη συνταγή του κόσμου, έχει τα βρασίματά της για να φύγει η πίκρα της φλούδας, αλλά πίστεψέ με, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει. Αν ψάχνεις κι εσύ αυτήν την αυθεντική, σπιτική γεύση, πάμε να το φτιάξουμε μαζί! Θα γεμίσουμε το σπίτι μας αρώματα και θα έχουμε το τέλειο γλυκό για τον καφέ και τις επισκέψεις.
Υλικά
- 6 μεγάλα πορτοκάλια
- 2,5 κιλά ζάχαρη
- 5 ποτήρια νερό
- 1 κουταλιά σούπας γλυκόζη
- Μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε. Τα τρίβουμε ελαφρά στον τρίφτη για να φύγει το εξωτερικό ξύσμα που πικρίζει και στη συνέχεια τα κόβουμε σε τέταρτα, χωρίς να αφαιρέσουμε τη σάρκα.
- Τα βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό και τα βράζουμε για δέκα λεπτά. Τα στραγγίζουμε και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, ώστε να ξεπικρίσουν σωστά.
- Μόλις κρυώσουν λίγο, παίρνουμε ψαλίδι κουζίνας και κόβουμε τις σκληρές ίνες από το εσωτερικό τους. Αυτό βοηθάει να μαλακώσουν όμορφα στο σιρόπι.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με τα 5 ποτήρια νερό και τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Θέλουμε ένα μέτριο δέσιμο, όχι πολύ βαρύ στο πρώτο στάδιο.
- Ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσουν και να δούμε ότι έχουν απορροφήσει μέρος του σιροπιού. Ανακατεύουμε περιστασιακά για να μην κολλήσουν.
- Λίγο πριν το τέλος, προσθέτουμε τη γλυκόζη που βοηθάει το γλυκό να μην ζαχαρώσει και στύβουμε το μισό λεμόνι για να σταθεροποιήσουμε το σιρόπι και να δώσουμε φρεσκάδα.
- Μόλις δέσει ωραία το σιρόπι, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πριν το βάλουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Δημιουργός συνταγής: Σοφία Θεοδωρίδου