Λεμόνι γλυκό του κουταλιού, η συνταγή για να ξεπικρίσει σωστά!

Φλούδες λεμονιού κομμένες σε λεπτές λωρίδες έτοιμες για ζεμάτισμα.
Όταν μας περισσεύουν λεμόνια, δεν τα αφήνουμε να πάνε χαμένα. Φτιάχνουμε αυτό το απίθανο γλυκό, που είναι γεμάτο άρωμα και μας βγάζει ασπροπρόσωπους όταν έρχεται ξαφνικά κάποιος επισκέπτης.
Είναι πεντανόστιμο και τόσο αρωματικό που θα μοσχοβολήσει όλη η κουζίνα.
Το μυστικό είναι να δουλέψουμε σωστά τη φλούδα στην αρχή. Ακολουθήστε τη συνταγή βήμα - βήμα και θα έχετε το πιο διάφανο και αρωματικό γλυκό που έχετε δοκιμάσει.

Υλικά

  • 10 λεμόνια πάρα πολύ μεγάλα, όσο πιο χοντρόφλουδα γίνεται
  • 3 κιλά ζάχαρη
  • 3 κάψουλες βανίλια
  • χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια και τα περνάμε ελαφρά από τον τρίφτη, μόνο τόσο όσο να φύγει ένα λεπτό στρώμα από την εξωτερική επιφάνεια. Αυτό βοηθά να μειώσουμε την έντονη πίκρα. 
  2. Χαράζουμε κάθε λεμόνι σε 2 ή 3 σημεία και το ξεφλουδίζουμε προσεκτικά, ώστε να πάρουμε 4 ή 6 φέτες φλούδας. 
  3. Κόβουμε τις φλούδες σε μικρότερα κομμάτια, στο μέγεθος που μας αρέσει. Ζυγίζουμε τις φλούδες και θα πρέπει να έχουμε  περίπου 1 με 1.5 κιλό καθαρές φλούδες. 
  4. Βάζουμε τις φλούδες σε κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με νερό και τις ζεματάμε. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και πετάμε το νερό. 
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ζεματίσματος άλλες δύο φορές. Δοκιμάζουμε μια φλούδα και αν έχει ακόμη πίκρα, κάνουμε και τρίτο ζεμάτισμα (συνήθως με δύο ζεματίσματα ξεπικρίζουν).
  6. Μεταφέρουμε τις φλούδες σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν πολύ καλά. 
  7. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 κιλό ζάχαρη, 500 γραμμάρια νερό και τις βανίλιες και μόλις αρχίσουν να παίρνουν βράση, ρίχνουμε τις φλούδες. 
  8. Όταν αρχίσει να βράζει το μείγμα, προσθέτουμε σταδιακά το δεύτερο κιλό ζάχαρη. Με την επόμενη έναρξη βρασμού προσθέτουμε και το τρίτο κιλό. 
  9. Αφήνουμε τις φλούδες να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αν βλέπουμε πως γίνεται υπερβολικά πυκνό, ρίχνουμε πολύ λίγο νερό. 
  10. Όταν δέσει το σιρόπι, αποσύρουμε και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως. Σε αυτό το στάδιο οι φλούδες θα βγάλουν λίγο υγρό. Το ξανατσεκάρουμε. Αν το σιρόπι είναι πολύ δεμένο, βάζουμε λίγο νερό. Αν είναι αραιό, προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. 
  11. Ξαναβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να φτάσει στο ιδανικό δέσιμο. Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  12. Γεμίζουμε ζεστό το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, βιδώνουμε - σφραγίζουμε τα βάζα με καινούργια καπάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. 

Ενδεχομένως να σας περισσέψει σιρόπι, κρατήστε το σε ένα πλαστικό μπουκάλι για μελλοντική χρήση σε άλλα γλυκά. Καλλίτερα να περισσέψει παρά να μην φτάσει.


Δημιουργός συνταγής: Παναγιώτης Δασκαλούδης