Κέικ με Ελαιόλαδο και Καλαμποκάλευρο



ΚΕΙΚ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ


Αυτό το νόστιμο κέικ με ελαιόλαδο είναι ιδανικό για όσους αναζητούν μια ελαφριά και αρωματική επιλογή χωρίς αυγά. Σερβίρεται τέλεια με μια κομπόστα φρούτων με σύκο και πορτοκάλι για να προσθέσουμε γλύκα και φρεσκάδα.


Υλικά

Για το κέικ:
  • 1 ¼ φλιτζανιού αλεύρι για κέικ
  • ¼ φλιτζανιού + 2 κουταλιές της σούπας κίτρινο καλαμποκάλευρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ½ λεμόνι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
  • ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

Για την κομπόστα με μέλι, σύκο και πορτοκάλι:
  • 1 ποτήρι φρέσκα σύκα
  • 2 πορτοκάλια
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ¼ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας νερό
  • 2-4 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού


Εκτέλεση

Για το κέικ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Ετοιμάζουμε ένα στρογγυλό ταψάκι αλείφοντάς το με ελαιόλαδο και πασπαλίζοντάς το με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι για κέικ, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα σε ένα μπολ.
  4. Σε ένα άλλο δοχείο, βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύσμα λεμονιού και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρωματιστεί καλά το μείγμα.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης σε ένα μεγάλο μπολ και το χτυπάμε ελαφρά με το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί και να μαλακώσει το μείγμα.
  6. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προσθέτουμε απαλά το μείγμα των αλεύρων, το καλαμποκάλευρο, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα. Προσέχουμε να μην το ανακατέψουμε πολύ έντονα για να μην χάσει τον αέρα του.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα στο έτοιμο ταψάκι και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει το κέικ.
  9. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού ή μιας σπάτουλας, το ξεκολλάμε από τα τοιχώματα του ταψιού και το αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Για την κομπόστα:
  1. Κόβουμε τη φλούδα και τη λευκή ψίχα από τα πορτοκάλια με ένα κοφτερό μαχαίρι. 
  2. Χαράζουμε τα πορτοκάλια σε τμήματα και πιέζουμε τα κομμάτια για να συλλέξουμε όλο τον χυμό τους σε ένα μπολ.
  3. Κόβουμε τα σύκα σε τέταρτα και τα προσθέτουμε στο μπολ με τις φέτες πορτοκαλιού. Αν δεν έχουμε σύκα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περισσότερα πορτοκάλια ή μερικά αποξηραμένα κεράσια.
  4. Σε μια κατσαρόλα, τοποθετούμε το μέλι και το νερό και τα θερμαίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθούν και να ομογενοποιηθούν.
  5. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  6. Ανακατεύουμε καλά τα φρούτα με το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει.
  7. Τοποθετούμε το κέικ σε μια πιατέλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με την κομπόστα από μέλι, σύκο και πορτοκάλι.


 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget