
ΓΙΟΥΒΑΡΛΑΚΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΑ
Από τα αγαπημένα μου πιάτα που το φτιάχνω πολύ συχνά το καλοκαίρι!
Υλικά
- ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ ή Καρολίνα
- 300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από σπάλα
- 200 γρ. κιμάς χοιρινός, από μπούτι ή σπάλα
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
- 100 ml γάλα
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
- ½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα μαϊντανός, ψιλοκομμένα
- αλάτι,
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για το αλεύρωμα
Για τη σάλτσα
- 75 ml ελαιόλαδο
- 3 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους,
- ψιλοκομμένα κονκασέ
- 1 λίτρο ζωμός λαχανικών (ή νερό)
- 3 καρφάκια γαρίφαλο
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Για τα γιουβαρλάκια:
Για τη σάλτσα:
- Βάζω το ρύζι σε ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω σε τρεχούμενο νερό.
- Το αφήνω να στραγγίξει καλά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα δύο είδη κιμά και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια , για να αναμειχθούν. Προσθέτω το στραγγισμένο ρύζι, το κρεμμύδι, το γάλα, τα αυγά, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνω καλά με τα χέρια μου για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές μείγμα.
- Πλάθω γιουβαρλάκια, στο μέγεθος καρυδιού, τα αλευρώνω, και τα αφήνω σε μια πιατέλα.
Για τη σάλτσα:
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα καρότα για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Προσθέτω τα κομμένα ντοματάκια με το χυμό τους, το ζωμό (ή το νερό), τα γαρίφαλα, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη και ανακατεύω.
- Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση χαμηλώνω τη φωτιά και σιγομαγειρεύω για 15 λεπτά.
- Χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά ώστε το υγρό μόλις που να ανακινείται μέσα στην κατσαρόλα και βάζω προσεκτικά τα γιουβαρλάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, σε δύο στρώσεις.
- Μισοσκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 30 λεπτά.
- Το υγρό πρέπει μόλις που να ανακινείται για να μην διαλυθούν τα γιουβαρλάκια.
- Τα σερβίρω με τη σάλτσα τους και συνοδεύω με πατάτες τηγανητές και γίνεται μούρλια!