
Μην τρομάζεις. Αυτό το γλυκό δεν θέλει ούτε θερμόμετρα, ούτε μαγικά. Σου αρκεί μια κατσαρόλα και λίγη υπομονή. Η σουλτανίνα είναι τέλεια γιατί δεν έχει κουκούτσια, και όταν ρίξεις το ανθόνερο... μυρίζει όλο το σπίτι σαν παλιό ζαχαροπλαστείο.
Υλικά
- 2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
- 800 γρ. ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
- ½ ποτήρι του κρασιού ανθόνερο
- Χυμό από ½ λεμόνι
- Αμυγδαλάκια ασπρισμένα (όσα θέλουμε, για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κοτσάνια και πετάμε τυχόν χαλασμένες ρώγες.
- Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, με τη ζάχαρη και το νερό.
- Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Θέλει περίπου 45-60 λεπτά, αλλά μπορεί να διαφέρει. Δοκιμάζουμε βάζοντας μια σταγόνα σε πιατάκι: αν στέκεται και δεν απλώνει, είναι έτοιμο.
- Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ανθόνερο και τα αμυγδαλάκια. Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μερικές ώρες ή όλο το βράδυ.
- Μόλις κρυώσει, το μοιράζουμε σε καλά αποστειρωμένα βαζάκια και διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο.
Παρατηρήσεις
- Το γλυκό δένει περισσότερο όσο κρυώνει. Αν δείχνει λίγο αραιό στην κατσαρόλα, πιθανότατα θα σφίξει.
- Αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια ή ξύσμα λεμονιού.
- Ιδανικό για να συνοδεύσουμε ελληνικό καφέ ή παγωτό καϊμάκι!
Δημιουργός συνταγής: Gogo Samiou