Σταφύλι γλυκό του κουταλιού

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι με σουλτανίνα και αμύγδαλα, σε λευκό πιάτο

Μην τρομάζεις. Αυτό το γλυκό δεν θέλει ούτε θερμόμετρα, ούτε μαγικά. Σου αρκεί μια κατσαρόλα και λίγη υπομονή. Η σουλτανίνα είναι τέλεια γιατί δεν έχει κουκούτσια, και όταν ρίξεις το ανθόνερο... μυρίζει όλο το σπίτι σαν παλιό ζαχαροπλαστείο.


Υλικά

  • 2 κιλά σταφύλι σουλτανίνα
  • 800 γρ. ζάχαρη 
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού νερό 
  • ½ ποτήρι του κρασιού ανθόνερο 
  • Χυμό από ½ λεμόνι 
  • Αμυγδαλάκια ασπρισμένα (όσα θέλουμε, για το σερβίρισμα) 


Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα σταφύλια από τα κοτσάνια και πετάμε τυχόν χαλασμένες ρώγες.
  2. Τα ρίχνουμε σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα, με τη ζάχαρη και το νερό. 
  3. Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, ξαφρίζουμε με κουτάλα. 
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Θέλει περίπου 45-60 λεπτά, αλλά μπορεί να διαφέρει. Δοκιμάζουμε βάζοντας μια σταγόνα σε πιατάκι: αν στέκεται και δεν απλώνει, είναι έτοιμο. 
  5. Προς το τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το ανθόνερο και τα αμυγδαλάκια. Ανακατεύουμε απαλά και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. 
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μερικές ώρες ή όλο το βράδυ. 
  7. Μόλις κρυώσει, το μοιράζουμε σε καλά αποστειρωμένα βαζάκια και διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο. 

Παρατηρήσεις 

  • Το γλυκό δένει περισσότερο όσο κρυώνει. Αν δείχνει λίγο αραιό στην κατσαρόλα, πιθανότατα θα σφίξει. 
  • Αν θέλουμε πιο έντονο άρωμα, μπορούμε να προσθέσουμε λίγη βανίλια ή ξύσμα λεμονιού. 
  • Ιδανικό για να συνοδεύσουμε ελληνικό καφέ ή παγωτό καϊμάκι!


Δημιουργός συνταγής: Gogo Samiou