
ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Αρωματικός, τραγανός και γεμάτος γεύση, αυτός ο μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα είναι το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό!
Υλικά
Για τη γέμιση:
Για τη συναρμολόγηση:
Για το σιρόπι:
- 500 γρ. καρύδια, περασμένα στο μούλτι
- 200 γρ. αμύγδαλα, περασμένα στο μούλτι (προαιρετικά)
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. γαρύφαλλο
- 5 φρυγανιές, τριμμένες
- Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
Για τη συναρμολόγηση:
- 1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
- 1½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- Γαρύφαλλα για διακόσμηση
Για το σιρόπι:
- 3 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- Λίγος χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια (και τα αμύγδαλα αν χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις τριμμένες φρυγανιές, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα, αλείφοντας ελαφρώς το καθένα με λάδι.
- Ρίχνουμε μια στρώση από τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, κρατώντας 3 φύλλα για την επικάλυψη.
- Χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι.
- Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και το περιχύνουμε πάνω στον μπακλαβά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα το φούρνο), μέχρι να ροδίσει καλά. Τον προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος!
Σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 5 λεπτά.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Μόλις ο μπακλαβάς βγει από τον φούρνο και κρυώσει, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Δημιουργός συνταγής: Αθανασία Δέσποινα Σταματοπούλου
