Μπακλαβάς

Τραγανός μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα – το απόλυτο σιροπιαστό

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ


Αρωματικός, τραγανός και γεμάτος γεύση, αυτός ο μπακλαβάς με καρύδια και αμύγδαλα είναι το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό!


Υλικά

Για τη γέμιση:
  • 500 γρ. καρύδια, περασμένα στο μούλτι
  • 200 γρ. αμύγδαλα, περασμένα στο μούλτι (προαιρετικά)
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο
  • 5 φρυγανιές, τριμμένες
  • Ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι

Για τη συναρμολόγηση:
  • 1 πακέτο φύλλο για μπακλαβά
  • 1½ ποτήρι νερού ελαιόλαδο
  • Γαρύφαλλα για διακόσμηση

Για το σιρόπι:
  • 3 κούπες νερό
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • Λίγος χυμός λεμονιού


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια (και τα αμύγδαλα αν χρησιμοποιούμε), τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις τριμμένες φρυγανιές, το ξύσμα και τον χυμό πορτοκαλιού.
  2. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 3 φύλλα, αλείφοντας ελαφρώς το καθένα με λάδι.
  3. Ρίχνουμε μια στρώση από τη γέμιση και καλύπτουμε με ένα φύλλο.
  4. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, κρατώντας 3 φύλλα για την επικάλυψη.
  5. Χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε κομμάτι.
  6. Ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και το περιχύνουμε πάνω στον μπακλαβά. 
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 1,5 ώρα (ανάλογα το φούρνο), μέχρι να ροδίσει καλά. Τον προσέχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος!

Σιρόπι:
  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για 5 λεπτά.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Μόλις ο μπακλαβάς βγει από τον φούρνο και κρυώσει, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.



 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!