Νηστίσιμα σταφιδωτά



Μια συνταγή της κυρίας Gogo Samiou‎ για νηστίσιμα νησιώτικα ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΣΤΑΦΙΔΩΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Νηστίσιμα σταφιδωτά

Υλικά για την ζύμη
2 κούπες λάδι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1/4 της κούπας ρακή
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
σουσάμι για το πασπάλισμα
6 - 7 κούπες αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις

Υλικά για τη γέμιση
1 κούπα σταφίδες
1 κούπα καρύδια
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
1/2 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο
3 κ.σ. μέλι με 2 κ.σ. ζεστό νερό

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε την γέμιση.
Χτυπήστε στο μπλέντερ τις σταφίδες, τα καρυδιά και το καβουρδισμένο σουσάμι,
Αρωματίστε το μείγμα με το κανελογαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και προσθέστε και το μέλι αραιωμένο με το ζεστό νερό.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τα καρύδια με μια κούπα ασπρισμένα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Για τη ζύμη.
Χτυπήστε το λάδι στο μίξερ για μερικά λεπτά, προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε για 5 λεπτά ακόμα.
Διαλύστε τη μαγειρική σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνετε μέσα στο μίξερ μαζί με την ρακή.
Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι και το ρίχνετε σταδιακά μέσα στο μείγμα του λαδιού.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη.

Παίρνετε μπαλίτσες ζύμης, τις βάζετε στην παλάμη σας και ανοίγετε μικρές πιτούλες.
Με ένα κουταλάκι βάζετε στη μέση λίγη γέμιση, κλείνετε ομοιόμορφα σε σχήμα οβάλ, ρολάρετε μέσα στο σουσάμι και βάζετε σε καλά λαδωμένο ταψί η πάνω σε λαδόκολλα..
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις για 15 με 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Μπορείτε να βάλετε τα μισά υλικά, εκτός από την σόδα ολόκληρο το κουταλάκι και το μπέικιν, γιατί βγαίνουν πολλά.