
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 - 500 γρ.)
- 1 κούπα καλαμποκέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 2 γεμάτα κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 αυγά
- 220 γρ. γιαούρτι
Για το σιρόπι:
- 2 κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Εκτέλεση:
- Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας και το αφήνουμε να αρχίσει να στεγνώνει.
- Μόλις στεγνώσει αρκετά το κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρά κομματάκια μέσα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, τα αυγά, τη βανίλια και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με σύρμα.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά μέχρι τα υλικά μας να αναμιχθούν καλά.
- Μέσα στο μείγμα προσθέτουμε το κομματιασμένο φύλλο μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι μέχρι το φύλλο μας να βραχεί τελείως, πολύ καλά.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ περίπου 35εκ και βάζουμε το μείγμα μας μέσα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 30 με 35 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα στην επιφάνεια της.
- Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι στη μέση του γλυκού να δούμε αν είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 15 λεπτά.
- Καυτό όπως είναι το σιρόπι μας το ρίχνουμε στο κρύο γλυκό, κόβουμε σε κομμάτια και αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι.
Πεντανόστιμο γλυκό!!!



![]() |
📷 Maria Kapodistria |
Δημιουργός συνταγής: Elena Psillia