
ΓΙΑΟΥΡΤΙΝΙ Ή ΓΙΑΟΥΡΤΙΝΗ
Μια γλυκιά και αφράτη επιλογή με βάση το γιαούρτι, που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στην πλούσια υφή του σιμιγδαλιού και τη γεύση των αμυγδάλων. Το σιρόπι που το συνοδεύει το καθιστά ακόμα πιο λαχταριστό, ενώ το άρωμα από τις βανίλιες το κάνει ακαταμάχητο. Ένα γλυκό που μπορείτε να απολαύσετε μετά το φαγητό ή με τον καφέ σας.
Υλικά
- 6 αυγά (διαχωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια)
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
- 1 κεσεδάκι βούτυρο (μισό φυτικό και μισό αγελαδινό)
- 1 κεσεδάκι αμύγδαλα ασπρισμένα και χονδροκομμένα στο μούλτι
- 2 και 1/2 κεσεδάκια σιμιγδάλι ψιλό (κοφτά)
- 4 βανίλιες
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 250 γρ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
- 4 φλιτζάνες ζάχαρη
- 3 και 1/2 φλιτζάνες νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C με αντιστάσεις πάνω-κάτω.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Προσθέτουμε τους κρόκους έναν-έναν, συνεχίζοντας το χτύπημα για να ενσωματωθούν καλά.
- Ρίχνουμε το γιαούρτι και τις βανίλιες, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
- Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ.
- Προσθέτουμε εναλλάξ το σιμιγδάλι και τη μαρέγκα στο μείγμα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα ώστε να διατηρήσουμε την αφράτη υφή.
- Τέλος, προσθέτουμε τα χονδροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 45-50 λεπτά, ανάλογα το φούρνο μας.
- Στα 30 λεπτά ελέγχουμε με μια οδοντογλυφίδα: αν βγει καθαρή, το γλυκό είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα του λεμονιού.
- Αφήνουμε το μείγμα να βράσει και από το σημείο βρασμού το αφήνουμε για 7 λεπτά.
- Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το τρυπάμε με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία και το σιροπιάζουμε αμέσως.
- Προσοχή: το γλυκό πρέπει να είναι ζεστό και το σιρόπι κρύο για να απορροφηθεί σωστά και να μη λασπώσει!!
