Κωκ Ταψιού

Κωκ Ταψιού με βελούδινη κρέμα και πλούσιο γλάσο σοκολάτας.

Αυτό το υπέροχο κωκ ταψιού συνδυάζει την απαλή υφή του παντεσπανιού, τη βελούδινη κρέμα πατισερί και το πλούσιο γλάσο σοκολάτας. Είναι ιδανικό για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, καθώς συνδυάζει όλα τα αγαπημένα στοιχεία ενός κλασικού κωκ σε μια πιο απλή, ταψιού εκδοχή.


Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 5 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένα κρόκοι και ασπράδια)
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 280 γρ. αλεύρι φαρινάπ
  • 1 βανίλια
  • Ξύσμα από λεμόνι (προαιρετικά)

Για την κρέμα πατισερί

  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 2 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 2 κ.σ. Βιτάμ
  • 700 γρ. φρέσκο γάλα
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 100 γρ. κορν φλάουρ

Για το γλάσο σοκολάτας

  • 300 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
  • 150 γρ. βιτάμ soft
  • 4 κ.σ. νερό

Για το σχέδιο

  • 50 γρ. λευκή σοκολάτα, λιωμένη


Εκτέλεση 

Για το παντεσπάνι

  1. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια σφιχτή μαρέγκα.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους στη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με κυκλικές κινήσεις. 
  4. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το αλεύρι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
  5. Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 35x40 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. 
  6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Για την κρέμα πατισερί

  1. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τους κρόκους, τα αυγά, τη βανίλια και λίγο από το γάλα. 
  2. Χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία κρέμα.
  3. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά.
  4. Όταν ζεσταθεί το μείγμα, ρίχνουμε μέσα το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει. 
  5. Μόλις πήξει η κρέμα, την κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το Βιτάμ. 
  6. Αφήνουμε την κρέμα να σταθεί για 5 λεπτά.
  7. Απλώνουμε την κρέμα πατισερί πάνω από το ψημένο παντεσπάνι και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γλάσο σοκολάτας

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. 
  2. Προσθέτουμε το Βιτάμ και το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα.
  3. Περιχύνουμε το γλάσο πάνω από την κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 3-4 ώρες, μέχρι να σταθεροποιηθεί πλήρως.
  4. Χρησιμοποιώντας την λιωμένη λευκή σοκολάτα, μπορούμε να διακοσμήσουμε το γλυκό με σχέδια της αρεσκείας μας, δίνοντάς του μια πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Κωκ Ταψιού με βελούδινη κρέμα και πλούσιο γλάσο σοκολάτας.

Δημιουργός συνταγής: Μina Papa

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!